fbpx

Алфред Адлер е роден на 7 февруари 1870 г. във Виена, Австрия, в семейството на еврейски търговец на зърно. Адлер е страдал от рахит като дете и поради това не се е научил да ходи чак на четиригодишна възраст. Когато Адлер е на пет години, той развива пневмония и почти умира. Ранният му опит с болестта предизвика интерес към медицината и го вдъхновява да продължи кариера като лекар.

След като завършва той работи като офталмолог и в крайна сметка преминава към обща практика. Адлер разположил офиса си в долната част на Виена, а отсреща от офиса му имало увеселителен парк и цирк (Prater Wien). В резултат на това повечето от клиентите, които видя, бяха циркови артисти. След това, изучавайки необичайните силни и слаби страни на тези циркови артисти, Адлер започва да създава своята теория за малоценност на органите, в която той твърди, че човек с определен дефект от физическо естество ще изпита чувство на недостатък или малоценност поради този недостатък и ще опитa да компенсира слабостта. По -късно това ще се окаже голямо влияние върху някои от най -важните му творби в психологията.

Докато Адлер играе важна роля в развитието на психоанализата с Фройд, той е един от първите, които се откъсват от школата на мисълта и създават своя собствена, която той нарича индивидуална психология. Една от най – влиятелните идеи, излезли от тази школа на мисълта, е представата за комплекса за малоценност, който предполага, че личността и поведението са резултат от хора, работещи за преодоляване на присъщото чувство за малоценност.

Индивидуална психология според Алфред Адлер

Когато Фройд вярва, че съществуват универсални биологични фактори, които карат хората да се държат по определени начини, Алфред Адлер вярва, че поведението се основава на индивидуалния опит и факторите на околната среда и обществото. Личността се определя от конфронтацията на свързани с любовта, професионални и обществени сили.


По същество Адлер вярва, че всеки човек е уникален и никоя от предишните теории не може да се приложи към всеки отделен човек. Поради тази причина, Адлер нарече своята теория „Индивидуална психология“. Теорията на Адлер е изключително сложна, защото обхваща широк кръг психологически теми; обаче централният принцип на индивидуалната психология е изключително прост, защото следва една идея: стремеж към успех или превъзходство.

Според Адлер личностните черти на индивида се извличат от тези външни фактори:

  • Компенсация: Когато човек страда от неравностойно положение, той става по – нисък от другите и се стреми да сложи край на тези недостатъци. Хората, които са в състояние да направят това, стават успешни на индивидуална и социална основа.
  • Примиряване: Това се случва, когато хората се поддават на недостатъците си и си живеят с тях. Това се случва при повечето хора.
  • Свръхкомпенсация: Това се случва, когато човек се увлича от идеята да компенсира своите слабости или недостатъци и прекалява с удоволствието в стремежа си към успех. Адлер заяви, че тези хора са невротици.

Понятия:

Комплекс за малоценност: Изцяло или частично несъзнателно чувство за малоценност или чувство за липса на стойност. Свръхкомпенсацията на тези чувства може да доведе до невротични симптоми.
Комплекс за превъзходство: Потискане на чувствата, които съществуват в опит да се овладее комплекс за малоценност.

Прочетете и поста за Лорънс Колбърг от миналата седмиза тук.

Бъдете здрави и до скоро!

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/