fbpx

Нуждата от слънце е естествена нужда на живите същества. Слънчевата светлина е жизненоважна за човешкия организъм. Благодарение на нея в тялото се синтезира витамин Д. Можем да си го набавим и от храни, но количеството и качеството му в тях са несравними със синтезирания в собствения ни организъм. Когато сме затворени дълго у дома, тялото ни не може да получи така необходимия ни витамин Д по естествен начин.

Признаци на недостиг на витамин Д:

1. Депресия, лошо настроение

Предвид ситуацията на изолация почти всеки човек се чувства в отпаднал и с понижено настроение и това е нормално. Когато не можем да излизаме навън и да извършваме дейностите, които сме можели да правим преди и с които сме свикнали, е нормално да изпитваме промени в настроението си.

Затова е и трудно да разграничим тези лоши настроения и депресивни състояния. Трудно е и да разберем дали се дължат на изолацията или на дефицит на витамин Д. До скоро нямаше много слънчеви дни, както е нормално за зимата, а депресивните симптомите и тези недостиг на витамин Д много си приличат. Консултирайте се със своя личен лекар дали е подходящо да приемете витамина като хранителна добавка.

2. Напълняване

Витамин Д играе важна роля в метаболитните процеси. Необходим е и за контрола на кръвната захар, защото стимулира чувствителността на клетките към инсулина. Много е важен и за поддържането на силна имунна система. При недостиг на витамин Д в нашето тяло е възможно да се наблюдава повишаване на теглото.

3. Болки в ставите

При намалено количество на витамин Д в организма е възможно да се появят болки със сила, сходна на тази при артрит и фибромиалгия според доктор Уесли Делбридж, говорител на „Академия за хранене и диететика“ пред сайта thehealthy.com.

Хората, които не получават достатъчно витамин Д чрез пряка слънчева светлина често изпитват болки по цялото тяло, ставите, костите и мускулите, особено сутрин. Нуждата от слънце играе съществена роля за усвояването на калций в тялото. Затова, при недостига му се наблюдава и лоша усвоимост на така важния за костната система минерал.

4. Безсъние

Според „National Sleep Foundation“, прекарването на достатъчно време на слънце и на открито през дена подобрява качеството и продължителността на нашия нощен сън. Ако имате спад в нивата на витамин D е много вероятно да изпитвате и затруднения със заспиване то или често събуждане.

5. Обилно изпотяване

Обилното изпотяване може да е симптом за редица здравословни проблеми. Един от тях е дефицитът на витамин D, особено ако интензивните тренировки не са част от ежедневието ви. Това би могло да е показател, че ви липсва важният витамин D.

С любов,
Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/