fbpx

Щастие. Какво ви идва наум, когато прочетете или чуете думата? Нахлуват ли позитни мисли или напротив, идват ли негативни? Защо е така? Всички асоцииации, които правите със щастието зависят от вашите преживявания, от нагласите и менталните модели, които сте изградили и от вашите навици разбира се. Човекът е същество на навика.

Защо изобщо се стремим към щастието? Защото ни е заложено по природа да искаме да се чувстваме добре, удовлетворени и щастливи и да бягаме доколкото можем от страдания, болка и загуба. Но какво наистина може да ни направи щастливи, нека разгледаме два примера:

Материални придобивки или преживявания? Западната култура повече от всякога набляга на материалното, на притежанията, на комерсиализма и се опитва всячески да ни въвлече в това мислене, че вещите ще ни направят по-щастливи, новият модел телефон, новата кола, скъпи дрехи и какво ли още не ще ни направят щастливи. Да, но за малко, след това ще се чувстваме дори още по-зле, защото ще чувстваме поредната празнина. Всичко идва от един невротрансмитер и хормон на име допамин. Той е много важна част от „системата за възнаграждения“ в мозъка, защото ние охотно се захващаме с нови задачи, които ни носят мигновено удовлетворение – социалните мрежи например работят точно по този начин, както и пазаруването или хапването на нещо вкусно и вредно.

И все пак какво им е лошото на материалните придобивки, щом поне за малко ще ни удовлетворят? Ами ето какво:

  • Свикваме с тях – щом първоначалната еуфория утихне, си оставаме все същите хора със същите нужди и тревоги.

  • Очакванията ни се променят – в момента новата ни дреха е страхотна, новия ни телефон е супер як, но с времето ще започнем да си сравняваме с новата колекция и с новите модели, които непрекъснато излизат на пазара.

  • Сравняваме се с други хора – винаги ще има някой, който притежава повече, по-хубави и по-скъпи неща от нас (социалните мрежи отново подхранват точно това, да се чувстваме по-незначими).

Както виждаме материалните придобивки са нетрайно щастие. А какво да кажем за преживяванията?

  • Не можем да  сравняваме преживявания – предметите имат стойност, цена, нещо измеримо и да кажем с обективни параметри. Но що се отнася до преживявания, сравняването изглежда безсмислено. Също така преживяванията често са обвързани с други хора, което допълнително засилва усещането за щастие, защото като социални същества имаме нужда да споделяме. Затова стойността на преживяванията е неизмерима и има трайно въздействие върху нашето щастие.

  • Преживяванията ни оформят като личности – замислете се, това което сте преживели в детството, юношеството и във всеки друг етап ви в въздействало по някакъв начин, изградило ви е като идентичност, повлияло е на начина по който вие възприемате другите и света и е изградило начина по който другите възприемат вас.
  • Очакваните преживявания носят радост – очакването да си купим нещо материално обикновено означава нетърпение. А очакването за преживяване като например ваканция е вълнуващо и често изпитваме предварителна наслада. Немците дори имат такава дума – die Vorfreude – да очакваш нещо предварително с голяма радост. Редица изследвания сочат, че преживяванията влияят както върху краткотрайното, така и върху дълготрайното щастие и дори са свързани с усещането ни за успех.

А вие къде търсите щастието най-често? Споделете какво мислите по въпроса, а тук може да изглеждате видеото по темата:

С любов,

Алекс ❤️

Категории: Полезно