fbpx

Днес ви представям една статия описваща четири нива психологията, които предлагат изследване на човешкия опит и поведение:

(1) Описанието на човешкия опит и поведение
(2) Опит да се предложат обяснения за човешкия опит и поведение
(3) Опит да се предскаже човешки опит и поведение
(4) Опит да се повлияе на човешкия опит и поведение

1. Психологията описва човешкия опит и поведение


На това ниво се наблюдава (колкото е възможно по-близо) човешкото поведение, както и условията, при които възникват определени форми на поведение. Съществуват и различни нива на детайлност, при които може да се извърши такъв анализ. Например, можете да се опитате да получите общ преглед на сложни процеси като бърнаут или можете да опитате да разберете отделните стъпки на даден процес. Може да се вгледате в компоненти на психологическата система , например функционирането на една нервна клетка при възприемането на зрително движение. Идеята обаче е тези наблюдения винаги да се правят възможно най-обективни, като се описват съответните форми на поведение от различни наблюдатели, за да се идентифицират последователни факти, наблюдавани от няколко души. По този начин изкривяванията, основани на субективност, могат да бъдат изключени до известна степен.


2. Психологията предлага обяснения за човешкия опит и поведение


Тук психологията се опитва да намери (най-подходящите и точни) причини и причини за (описано) поведение. Тоест, той се занимава с въпроси като: Защо някои хора стават шизофреници, а други не? Как възникват фобиите? Защо някои хора изпитват определена работа като стресираща, а други изпитват същата работа като забавна и обогатяваща? Начини за справяне със стрес и нервно напрежение и т.н.


3. Психологията прави прогнози за човешкия опит и поведение


Ако има (точно) описание на форма на поведение и знаете причините и причините за възникването на тази форма на поведение, тогава разбирате защо, кога, къде и как ще се случи това поведение. Ако случаят е такъв, тогава човек може също (в определени граници) да прави прогнози за бъдещо поведение. Например, ако знаете, че някой е бил уплашен от баща си и му е много трудно да приеме властта, тогава има голяма вероятност той да изпитва трудности в работа с властен шеф. Тук може да прочетете интересно практическо упражнение Моят вътрешен отбор, което да ви помогне в трудни ситуации.


4. Психологията влияе на човешкия опит и поведение


В този контекст влиянието се разбира като контролиране на човешкото поведение и опит. Също така оставяне на поведение да се случи, прекратяване или промяна на формата и честотата. Примери са психотерапевтичната помощ и проектирането на работната среда от организационни психолози, така че служителите да могат са ефективни и продуктивни.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/