fbpx

На финалната права на магистратурата ми Детско-юношеска психология, няма как да подмина известния американски психолог Лорънс Колбърг, който има изключителен принос в изследването на моралното развитие. Всеки има личности, на които се възхищава, от които учи и на които иска да подражава, защото смята, че техният принос е значим. Така поставям началото на новата блог рубрика Личности. Психологията е необятната наука за човешката душа, изучаваща уникалния ни вътрешен свят. Десетки знаменити личности са оставили своята следа в нея, а тук ще намерите подбрани вдъхновяващи истории и кратко представяне на теориите им. Нека започваме!

Лорънс Колбърг е роден в богато семейство в Бронксвил, Ню Йорк, на 25 октомври 1927 г. Когато настъпва Втората световна война, Колбърг се записва като моряк с търговските морски пехотинци – решение, което ще се окаже голямо влияние върху него, и в последствие върху психологията. Като моряк Колбърг е работил на товарен кораб и помага за контрабандата на еврейски бежанци през британска блокада в Палестина. Тогава за пръв път той проявява интерес към моралните разсъждения. По -късно в живота той ще се върне към днешния Израел, за да проучи повече за моралните разсъждения на децата, израстващи в кибуци (земеделски общности в Израел, основани на колективистки принципи).

Когато се връща от войната, посещава Чикагския университет и учи психология. Лорънс Колбърг постигна толкова висок резултат от приемните си тестове, че не му се налага да ходи на много от необходимите курсове и взима бакалавърската си степен по психология за една година. След това получава докторска степен през 1958 г. До 1967 г. Колбърг е професор по педагогика и социална психология в Харвардския университет и става широко известен и уважаван със създаването на своята теория за „етапите на нравственото развитие„.

Етапи на моралното развитие

Теорията на Колбърг за етапите на нравственото развитие е модификация на работата, извършена от друг бележит швейцарски психолог Жан Пиаже. Колбърг предполага, че моралното развитие е процес, който продължава през целия живот на човека. За да изолира и опише тези етапи, Лорънс Колбърг представя поредица от трудни морални дилеми пред групи малки деца на различна възраст. След това той ги интервюира, за да разбере мотивите зад всяко от техните решения. Също така, той иска да види как моралните разсъждения се променят с порастването на децата.

Дилемата на Хайнц

В дилемата на Хайнц Колбърг разказа на децата история за жена в Европа, която е близо до смъртта, защото има специален вид рак. Лекарите смятат, че има лекарство, което може да я спаси: форма на радий, наскоро открита от фармацевт в същия град. Въпреки че е скъпо да се направи лекарството, фармацевтът таксува десет пъти по -скъпо от производството. Той плаща 200 долара и таксува 2000 долара за малка доза.

Хайнц, съпругът на болната жена, иска да вземе пари назаем от познати, но успява да получи само 1000 долара – половината от това, което фармацевтът взима. Хайнц казва на фармацевта на умиращата си съпруга и го пита дали е готов да го продаде на по -ниска цена или да позволи на Хайнц да му върне по -късно. Фармацевтът отказва, казвайки, че е открил лекарството и ще спечели пари от него. Хайнц, отчаян, нахлува в магазина на аптекаря, за да открадне лекарството за съпругата му. Тогава Колбърг поставя въпроса: „Трябваше ли съпругът да направи това?“

Отговорите на дилемите не са толкова важни за Колбърг, колкото мотивите зад решенията. Въз основа на неговото изследване отговорите на децата са класифицирани на три нива и шест етапа:

Ниво 1: Предконвенционален морал

Етап 1: Подчинение и наказание
На този етап децата разглеждат правилата като абсолютни. Спазването на правилата означава избягване на наказание. Този етап на нравствено развитие е особено често срещан при по -малките деца, въпреки че възрастните могат да изразят и тези разсъждения.


Етап 2: Индивидуализъм и обмен
На този етап децата започват да вземат под внимание отделните гледни точки. Те вече преценяват действията въз основа на това как се обслужват нуждите на индивида. В случая с дилемата Хайнц децата твърдят, че изборът, който най -добре отговаря на нуждите на Хайнц, е най -добрият начин на действие.

Ниво 2: Конвенционален морал

Етап 3: Междуличностни отношения
На този етап децата се фокусират върху оправдаването на очакванията, поставени от обществото или близките им хора. С други думи, важно е да бъдеш добър и мил. Поради тази причина това е известно още като ориентация „добро момче – добро момиче“.


Етап 4: Поддържане на социалния ред
На този етап се взема предвид обществото като цяло. Това означава, че има фокус върху спазването на правилата за поддържане на реда и реда. Дори и в екстремни ситуации – зачитане на авторитета и изпълнение на задължение, което човек се е съгласил да изпълни.

Ниво 3: Постконвенционален морал

Етап 5: Социален договор и лични права
На този етап става ясно, че хората имат различни убеждения, мнения и ценности и че за да се поддържа обществото, нормите на закона трябва да се основават на стандарти, които са договорени.


Етап 6: Универсални принципи
Последният етап се основава на спазването на вътрешните принципи на справедливостта и етиката. Дори ако това означава да противоречи на това, което правилата и законите заявяват.

Надявам се статията да ви е харесала! Скоро очаквайте ново подобно съдържание за вдъхновяващи личности.

Бъдете здрави и до скоро!

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/

Image: https://www.pexels.com/de-de/foto/kinder-sitzen-auf-grunem-grasfeld-1094072/