fbpx

Много хора обичат да са жертва

Твоите условия на живот са взаимодействие на ред съвпадения, решения и много други фактори извън твоя контрол. Повечето биха го нарекли съдба. Разбира се, ти не решаваш в кое семейство ще се родиш, дали ще претърпели сериозен инцидент, дали ще се родиш с увреждане или дали ще изгубиш всичките си пари заради инфлация. Въпреки това, има и много други фактори в живота ви, на които определено можете да повлияете ако искате, нужна е само малко себерефлексия. Кое зависи от теб?

Кратък списък на нещата, които можеш да контролираш.

Но точно тук се крие проблемът: повечето хора дори не се опитват да променят неблагоприятните обстоятелства, да преследват цели или по някакъв начин да вземат съдбата си в свои ръце. В крайна сметка е много по-лесно и по-малко стресиращо просто да се пуснат по живота и в крайна сметка да обвиняват другите хора, съдбата или просто лошия късмет. Ролята на жертва е удобна, защото означава, че не е нужно да поемат отговорност за живота си. Всеки обича да се вмъква в удобната роля на жертва от време на време – мнозина никога не разбират.

Ако се припознавате с ролята на жертва, не сте сами. Много хора несъзнавано са заели тази инертна позиция и чакат спасение отвън. Повече за това как да излезете от ролята на жертва, прочетете в тази статия на Фрамар.

А ако искаш да прочетеш повече с какво се занимава психологията, прочети последната ми статия тук.

17 променящи живота въпроса за себерефлексия


Време е да напуснете ролята на жертва, да вземете живота си обратно в свои ръце и да го промените към по-добро. Това винаги е възможно, независимо от първоначалната ситуация! За да направите това, задайте си следните въпроси:

1. Щастлив/a съм? (себерефлексия 1.0)

Първият е може би най-основният въпрос, но и този, на който малко хора могат да отговорят веднага. За да направите това, първо трябва да намерите своя собствена дефиниция за щастие. Освен това, както вече споменахме, има по-добри и по-лоши дни. И някои аспекти от живота ви може да ти носят щастие, а други – не. Това е добро място да започнеш своята себерефлексия.

2. Какви са целите ми?

Всеки преследва определени цели в живота – може би самото щастие, собствено семейство, успешна кариера или пък околосветско пътешествие. Краткосрочните, средносрочните и дългосрочните цели са добър начин да не се отклоняваш от желания път. Само тези, които последователно преследват целите си, могат да ги постигнат.

3. Промениха ли се целите ми и ако да, как?

Едничкото сигурно нещо на този свят е вечната промяна. Може би си се променил/a като личност или условията ти на живот са напълно различни и изведнъж изобщо не искаш да пътуваш, а искаш да се насладиш на времето със семейството. Или кариерата ти е загубила смисъла си в живота. Редовно отделяй време за себерефлексия и преоценявай списъка си с цели и ги преработвай, изтривай, променяй или добавяй нови към тях.

4. Кое е най-важно за мен в живота? (още себерефлексия)

Със сигурност можеш да запишеш 101 цели за постигане. За съжаление обаче, продължителността на живота е ограничена и всеки един от нас има само 24 часа дневно. Затова трябва да се научиш да поставяш приоритети и да се фокусираш върху нещата в живота, които са най-важни за теб. През повечето време това са семейство и приятели, за трети това е благотворителна дейност, а за други е материални неща като кола или събиране на възможно най-много пари. Всичко има право да съществува. Разбери за себе си кое е най-важно, а редовната себерефлексия може да ти помогне много.

5. Живея ли според тези принципи?

Ако сега вече знаеш кое е важно за теб в живота, остава само да свериш дали живееш по начин, който отговаря на това. Защо например караш SUV, въпреки че толкова много държиш на околната среда? И защо си на трудов договор е 40 часа седмично, когато искаш да прекарваш повече време със семейството си? Колкото по-точно живеете според своите принципи, приоритети и ценности, толкова по-щастливи ще бъдете!

6. Какво искам да променя или подобря в себе си?

Погледни внимателно представата си за себе си: кое от описаното са твои таланти и слабости? В кой момент какво искаш да подобриш съответно и как?

7. Съвпада ли моята представа за себе си с чуждата?

Винаги е много интересно да се сравним образа на себе си с образа, който другите имат за нас. Често хората оценяват себе си напълно различно от социалното си обкръжение. Може да мислите, че сте отворени и екстровертни, докато приятелите ви е по-вероятно да ви опишат като срамежлив и интроверт. В повечето случаи истината се крие повече в образа на другите или някъде по средата. Ние, хората, обичаме да лъжем себе си и да гледаме на себе си в положително изкривена картина.

8. С какво помагам на света?

Ако вече досаждаш на приятелите, семейството и познатите си с въпроси за себе си, попитай ги веднага: Как мислиш, каква „добавена стойност“ давам аз към твоя живот? Повечето хора се стремят към по-дълбок смисъл. Те искат да правят добри неща в света, да доставят радост на своите събратя или да бъдат запомнени положително, например а-ла „Ах, това е човекът, който ми помогна тогава“. Не би ли било интересно да знаеш какво особено ценят хората у теб? Това може да те накара да видиш себе си в съвсем нова – обикновено по-позитивна – светлина от преди.

Скоро очаквайте и останалите въпроси за себерефлексия.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/