fbpx

Ако по-студеното време и по-кратките дни ви карат да се почувствате потиснати, не сте сами. Не е необичайно да изпитвате умора, тъга, затруднено концентриране и прекъсване на графика на съня ви през зимния сезон. Това са характерни проявления на зимна депресия. За някои тази промяна в настроението е временна и лесно се управлява с промени в начина на живот. Но за други, зимният блус може да се превърне в по-тежък тип депресия, наречена сезонно афективно разстройство или SAD.

Разлики между зимна депресия и SAD

Разликите между явлението зимна депресия и сезонното афективно разстройство са е тежестта на симптомите. При зимната депресия е възможно човек да изпитва тъга, потиснатост, леки проблеми със съня и липса на мотивация през студените месеци. При SAD се наблюдават сериозно потискане на настроението до степен невъзможност да се поддържат ежедневните дейности, честа липса на сън и промени в апетита.

Ако работите от вкъщи и не излизате на открито преди работа или по време на обяд, може изобщо да не напускате дома си сега, когато се стъмва по-рано. В добавка със социалната изолация това може да влоши симптоматиката.

зимна депресия, тъга, winter blues, емоции

Как се противодейства на зимна депресия?

  • Спрете телевизора

Ако прекарвате много време вкъщи вероятно прекарвате повече време пред екрана, било то телевизор или компютър. Старайте се да ограничите времето прекарано пред устройствата, защото те допълнително пречат на нормалното протичане на циклите на съня.

  • Сгответе си нещо вкусно

Зимата предразполага към повече домашни вкусотийки, защото обичайно имаме повече време да се посветим на кулинарни страсти. Сгответе си домашна супичка, паста или друго любимо ястие. Изпробвайте и някоя нова рецепта за Коледни сладки, за да се подготвите за предстоящите празници.

  • Спазвайте рутина на съня

Старайте се да си лягате по едно и също време до колкото е възможно и си изградете подходяща рутина преди лягане. Колкото и да ви се иска да усилите парното на макс, в действителност по-топлата стая ще наруши съня ви. Около 20 градуса е оптималната температура за сън.

зимна депресия, сън
  • Раздвижете се

Дали ще направите лека йога сутрин или разходка следобед – не спирайте да се поддържате във форма само защото навън е студено. Ако не ви се правят дълги упражнения, разбийте 30-минутна тренировка на 3 части по 10 минутки, за да се улесните.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/