fbpx

Гордън Олпорт е известен като „покровител“ на психолозите на личността (Айзенк, 1990, стр. 3), Олпорт е основна фигура в американската психология на личността. Неговият учебник от 1937 г. „Личност: Психологическа интерпретация“ е широко разглеждан като важен ориентир при утвърждаването на „личността“ като легитимна поддисциплина в психологията. Днес той може би е най -добре запомнен с приноса си към теорията за личностните черти (англ. trait theory of personality).

*Миналата седмица посветихме на Алфред Адлер, а днес е време да научим нещо повече за друг бележит психолог.

Ранен живот на Гордън Олпорт

Гордън Олпорт е роден в Монтесума, Индиана, през 1897 г., най -малкият син на Джон Олпорт, лекар, и Нели Уайз, домакиня и активистка. Сем. Олпорт били изключително трудолюбиво семейство и двамата родители били видни членове на местната общност. През по -голямата част от детството на Олпорт семейният дом е устроен като болница, което направи живота на баща му лекар непрекъсната форма на обслужване на другите. Джон Олпорт се хвали, че никога не е взимал ваканция, но тази безкомпромисна работна етика породи известно недоволство в семейството, оставя траен отпечатък и върху Олпорт, който в кариерата си на психолог става известен със своята производителност и изключителна отдаденост на работата.

Влияние на Гордън Олпорт върху развитието на психологията

Олпорт завършва Харвард през 1919 г., като му липсва професионално ръководство, но с неговия морален идеализъм все още до голяма степен е непокътнат. В търсене на предизвикателен изход за своите доброжелателни стремежи, той приема позиция като мисионер и преподавател в Робърт колеж в Константинопол (сега Истанбул), Турция. Олпорт излезе от опита по -светски и по -малко оптимистичен относно потенциала за морално възстановяване на обществото. Хората тук [в Турция] са толкова безнадеждно нечестни, безразлични и фаталистични, че всички начинания изглеждат напразно“, отбелязва Олпорт в дневника си, „Защо човек трябва да губи живота си в допълнение към живота на нещастниците, които ще загинат безславно въпреки на всички усилия за тяхното подобряване? (1919–1920, стр. 137). Все по -наясно с ограниченията на социалните услуги, Олпорт развива по -ясно усещането за своите професионални амбиции. Академичната кариера става неговото призвание и през 1920 г. той се завръща в Харвард като аспирант в катедрите по социална етика и психология.

Теория на личностните черти

Олпорт е може би най -известен със своята теория за личностните черти. Той започва да развива тази теория, като преглежда речника и отбелязва всеки термин, който открива, че описва личностна черта и изготвя списък от близо 4 500 различни качества на личността, които систематизира в три категории:

  • Кардинални черти: Кардиналното качество се нарича още „авторитетно разположение“, „доминираща страст“, ​​„възникваща черта“ на личността. Като правило могат да се идентифицират няколко кардинални свойства.
  • Централни черти: Тези черти са общи характеристики, които се срещат до известна степен във всеки човек. Това са основните градивни елементи, които оформят по -голямата част от нашето поведение, въпреки че не са толкова преобладаващи, колкото кардиналните черти. Те влияят, но не определят поведението. Пример за централна черта би била честността.
  • Вторични черти: Тези черти са най -ниското ниво на йерархията и не са толкова очевидни, колкото централните черти. Вторичните черти са характеристики, които се виждат само при определени обстоятелства (като например харесвания или антипатии, които може да познава много близък приятел). Те трябва да бъдат включени, за да дадат пълна картина на човешката сложност.

Принос към психологията

Гордън Олпорт умира на 9 октомври 1967 г. В допълнение към теорията на личностните черти, той оставя незаличим отпечатък върху психологията. Като една от основателите на личностната психология, неговото трайно влияние се усеща и до днес.

Бъдете здрави и до скоро!

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/