fbpx

Собствените ни лични граници са в основата на нашата емоционалната зрялост. Човек, който се раздава прекалено, допуска всякакви чужди влияния до себе си, често в един момент се чувства объркан, потиснат, нещастен. Важно е да отстояваме своите граници за да бъдем както в добро психично здраве заради  себе си, но и за да знаят околните какво толерираме и как да се отнасят с нас подобаващо.

1. През първата врата може да премине, да влезе и излезе всеки.

На нея пише ДОСТЪП РАЗРЕШЕН. Тук опиши какво е позволено да ти правят другите хора, с какво си окей, какво понасяш без да правиш компромиси, какво искаш да получаваш от тях, кое толерираш като поведение и ти е приятно. Например: Може околните да ми правят комплименти, разрешавам да се държат добре с мен, да са усмихнати и приветливи, учтиви и т.н.

2. През втората врата режима е пропускателен.

На нея пише ДОСТЪП САМО С ПОЗВОЛЕНИЕ или парола. Тук вече не всичко е позволено така лесно и браним своите лични граници.

  • Ти имаш ключ и  възможност да заключваш вратата за определени хора и постъпки.
  • С какво не можеш да правиш компромис или пък правиш, но насила и искаш да промениш нещо? Кажи на някого, че е допустимо да се държи по определен начин или постави условие при какви обстоятелства това е допустимо, но не оправдавай всяко едно поведение! Чрез коучинг и психологическа помощ това става все по-лесно.
  • Например: Допускам да ми правят забележка само ако (еди какво си), но не допускам, когато… или Не разрешавам да си хабя нервите за това и няма да допусна да ме трови (казваш си го на ум или си пишеш).

3. Третата врата на лични граници: достъпът е строго забранен.

На нея ясно пише СТОП и всички го знаят. Личните граници са нещо, което трябва да се отстоява, а другите трябва да са наясно какво е допустимо и какво не. Лайф коучингът дава чудесни възможности за укрепване на тези вярвания.

  • През тази врата не могат да преминат например физическо посегателство, ругатни и психически тормоз, изброй всичко което не допускаш да премине.
  • Например: Не може никой да ме удря, да ми се подиграва или Няма да търпя …

С това упражнение засилваме личните граници и се учим как да ги браним. Ако искаме някой да се съобразява с нас, да ни зачита, да ни уважава и приема. Но ние трябва да му дадем информация какво е приемливо и какво не за нас самите. Сякаш му даваме карта за себе си чрез това как реагираме в дадени ситуации.

Има хора, които учудващо много обичат да нахлуват в личните граници на човек. Те не се замислят за последиците, които това може да нанесе щети с голямо влияние. Това се получава поради ред причини от липса на такт до емоционални травми или преднамерено желание за недоброжелателност. Затова е важно да отстояваме нашите лични граници и така да покажем на хората, че не допускаме всяко едно поведение. Като бонус укрепването на личните граници носи със себе си и повишаване на самочувствието, защото отстояването на себе си допринася за обновяването на Аз-образа, който сме изградили за себе си.

Бъдете здрави и до скоро!

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/