fbpx

Първият път – завинаги?

Всички знаем, че първият път е важен, но защо и за какво е толкова важен? Терминът „характер“ произлиза от гръцката дума за „драскотина, релеф“. И всъщност показва как животът ни „драска“, неговите ранни и незаличими следи и оформя характера ни до голяма степен.

Когато по-възрастните хора бъдат попитани за техните спомени от младостта, забелязва се, че те са предимно събития от тийнейджърските години и началото на двадесетте. Това се отнася не само до личния им опит, те си спомнят също по-добре при впечатляващи световни събития от култура, спорт или политика.

Психологът Джеферсън Сингър описва това като „връх на спомените от младостта“ (early life memory bump) и обяснява това явление, като казва, че през този период, който обхваща около десетилетие, са преживели най-важните „първи пъти“ от живота ни: първата целувка, първият секс, първата раздяла, първият голям спор с родителите, първите успехи в училище, спорт или музика. Дори хора, които са с изключителни трудности в писането, могат да измислят страхотни лирически форми, когато става въпрос за първата им целувка. Изведнъж те прибягват до метафори, символи и езикови фигури, които иначе никога не използват.

Всичко за първи път

Първият учебен ден, първата целувка, първият секс, първата почивка без родители на морето, раждането на първото дете. Всички тези преживявания са предимно заредени с особено интензивни чувствени преживявания, запечатвайки се в нашата памет. Първото влюбване например е неповторимо преживяване в живота. Всички по-късни любовни преживявания вече са оцветени от раздяла, кавга и други странични ефекти на една отминала любов. Първите ни любовни преживявания с могат да има траен партньорски модел в нашия мозък, който оказва силно влияние върху всички следващи.

Социолозите наричат ​​това „ментална репрезентация на значим друг“: Ние винаги търсим някой, който да ни напомня за първата ни любов, независимо дали е сега по физическа прилика или по прилики в жестове, глас, отношение или избор на думи. В момента на срещата вътрешното представяне на тази първа любов се активира отново процес. Той много прилича на това, което психоаналитиците наричат пренос.

Първата ни любов, защото е била толкова нова и емоционална, вероятно ще остане винаги онази „референтна стойност“, върху която несъзнателно се връщаме, когато срещаме нов партньор.

Негативни преживявания и влиянието им

Но не само първите целувки и първите любови оформят характера ни, но и първите ни преживявания  на загуба. Тук важи същото: Първата голяма загуба, като смъртта на член на семейството ни гмурка в леден басейн с опит. Изведнъж разбираме: животът е опасен и преди всичко е ограничен. Винаги можем да загубим това, което обичаме най-много. Дотогава ни харесва абстрактна идея за смъртта. Или сме имали някаква загуба, но усещаме интензивно какво всъщност означават те, когато се появи за първи път.

Ранните загуби могат да ни ограбят от това да се чувстваме в безопасност и от способността да се доверяваме, но те могат също така ни карат да живеем другите връзки в живота си по-интензивно от преди, знаейки че всичко е крайно. Това напрежение между привързаността, загубата и начина, по който се справяме с нея, оформя характера ни:

Ако управляваме загубите положително, ние израстваме с опита. Важното е дали придаваме конкретен „смисъл на загубата“, дали ще намерим личен смисъл за себе си, който да ни помогне да се справим.

Линк към Втора част!

С любов,
Алекс 

❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/

картинка – People photo created by shurkin_son – www.freepik.com