fbpx

Спомняте ли си дали сте правили новогодишни обещания миналия януари? Непредвидените обстоятелства затрудниха постигането на целите на почти всички хора по света. За мнозина целите бяха изместени и някои от тях трябваше да минат на заден план. Не трябва обаче да позволяваме на ограниченията да ни спират от преследването на целите ни. Времето между Коледа и новогодишната нощ е най-доброто време за равносметка и себерефлексия на изминалата година и обмисляне на добри решения за новата година.

Ако все още не сте си обещали нищо за 2023-та, ето 10 добри примера за новогодишни обещания които са полезни за вас и вашето здраве:

1. По-малко стрес

В днешно време стресът е проблем не само за работещите хора. Учениците и домакините също страдат от това, защото вече не могат да издържат на изискванията на ежедневието. Тези, които често страдат от стрес, са постоянно напрегнати и рискуват да прегорят (т. нар. бърнаут) или да имат други физически оплаквания. Затова, едно от най-добрите новогодишни обещания за стресираните хора е да се погрижат специално да намалят вътрешното напрежение.

  • Помислете кои ситуации са особено стресиращи за вас и се опитайте да ги избегнете.
  • Релаксиращите бани след работа и спорт например имат положителен ефект върху ума.
  • Правете по една задача наведнъж. Полезно е да създавате седмични планове за това.

2. Повече упражнения и спорт

Според немско проучване 47% от анкетираните имат намерение да спортуват повече през 2021 г. Спортът ви поддържа здрави, прави ви щастливи и повишава концентрацията. Бъдете наясно защо искате да спортувате повече. Конкретните цели като отслабване или спортуване за здраве служат като мотивация за всяка спортна единица. Те също помагат да се намери правилният спорт. Също така имайте предвид, че упражненията в по-хладния сезон ви ободряват и укрепват имунната система.

За да намерите правилния спорт, можете първо да опитате различни спортове. Често треньор или приятел, с когото да спортувате заедно поддържа мотивация. Можете да се възнаграждавате за успеха в тренировките с малки неща, но не прекалявайте със сладкото.

3. По-здравословна диета

Здравословното хранене се характеризира с балансирана и разнообразна диета. То включва много плодове, зеленчуци, риба, нискомаслено мляко и немазно месо и минерална вода. Подобна диета има не само положителен ефект върху здравето, но и подобрява настроението и балансира емоциите.

За дългосрочна промяна в диетата трябва да се откажете от старите навици и да ги замените с нови. Полезно би било да правите план за готвене и хранене всяка седмица. Ако цялото семейство участва в проекта, ще е още по-лесно да промените диетата си. За да улесните прехода за вас, можете да се възнаградите с нещо шоколадово или нещо подобно между тях – просто не прекалявайте.

4. Повече време за себе си

Ето още едно нещо, което изпъква сред добрите новогодишни обещания! За да поддържате живота в равновесие, така че така нареченият баланс между професионален и личен живот да е успешен, свободното време, посветено на вас самите е от голямо значение. През това време можете да се занимавате с хобита, да се срещате с приятели и да разпускате. Това поддържа психиката във форма и в същото време има положителен ефект върху здравето.

Запазете поне един ден или няколко часа на в определен ден изцяло за себе си. Ако планирате седмичен график, може да вмествате това време в един и същи ден или час. Това създава рутина, която може да бъде интегрирана и разпозната от мозъка ви, което улеснява процеса в началото. За да получите подкрепа и да създадете по-голяма ангажираност, трябва да споделите датите със семейството и приятелите си, за да знаят, че това е вашето лично време със себе си.

Снимка: Pexels

5. Откажете се от пушенето

Настъпването на годината е подходящо време да се откажете от пушенето. Пушенето не само състарява кожата и уврежда белите дробове, но и може да съкрати продължителността на живота с до десет години. Само след една година въздържание белодробният обем отново се увеличава и рисковете от сърдечни заболявания и рак на белия дроб намаляват значително.

На тялото му отнема само три дни да се отърве от навика. Симптомите на никотинова абстиненция обаче могат да продължат значително по-дълго. Ако искате да се откажете от пушенето, трябва да си поставите малки цели във времето:

  • Първо, постепенно намалете броя на цигарите.
  • Намерете заместител като дъвка за цигарата.
  • Възползвайте се от вашата петминутна почивка за пушене по различен начин. За целта направете списък с нещата, които бихте могли да правите, вместо да пушите.
  • Често помага да се намерят съюзници и да се правят малки залози кой може да продължи по-дълго без цигара. Това увеличава неимоверно мотивацията за успех.

Тъй като отказването от никотина причинява дефицит на ендорфини, препоръчително е да се възнаградите с малки неща по време на фазата на отбиване. Този трик създава чувство на щастие.

6. По-малко алкохол

Дори и само една алкохолна напитка на ден е вредна за организма. Не само че черният дроб се възползва от това, че не консумира редовно алкохол, но и имунната система може да се поддаде изцяло на защита срещу инфекции. Ако спрете алкохола, рискът от рак намалява и функциите на мозъка ще се подобрят.

Ако искате да пиете по-малко алкохол, трябва да промените питейните си навици и да сте наясно колко вреден е алкохолът за вашето здраве. Като първа стъпка е полезно да не държите алкохол или поне по-малко алкохол в къщата. Това помага да се пие алкохол само при специални случаи. Използвайте малки трикове, за да се отучите постепенно: предпочитайте да пиете сокове, вода и безалкохолни напитки с храната си, отпивайте по-малки глътки и по-малки чаши.

7. Спете достатъчно

Умората води до лоша концентрация и в дългосрочен план води до отслабена имунна система. За да се чувствате освежени и свежи сутрин, трябва да спите достатъчно.За да сте бодри през деня, избягвайте да стоите до късно, защото така нарушавате циклите на естественият хормон на съня мелатонин. Ставайте рано и избягвайте дрямките, за да се уморите рано вечер и да заспите добре.

Следете да си лягате долу-горе в един и същи час всяка вечер, в зависимост от колко часа сън се нуждае вашият организъм. За да заспите бързо, помага да се затъмни добре стаята и да се поддържа стайната температура на 17 градуса по Целзий. Изпийте билков чай ​​и прочетете книга преди лягане – това може да ви умори. Последното хранене е добре да бъде три часа преди лягане.

8. Повече време за семейството и приятелите

Уговаряйте срещи с приятели много предварително или задайте определен ден от седмицата или месеца за срещи. Случвало ли ви се е да се откажете от планове за излизане в последния момент, къде от мързел, къде по други причини, на повечето от нас ни се е случвало поне веднъж. Тъй като това е сред вашите новогодишни обещания, третирайте срещите с приятели със същия приоритет като бизнес срещите, това затруднява отказването от срещи.

Ако сте семейни, планирайте семейни дни в ежедневието си. Определете какво точно ще правите заедно, като нетърпението за това занимание ще поддържа предварителна радост от очакваното добре прекарано време. Това насърчава сплотеността и прави цялото семейство по-щастливо.

9. Отидете на профилактика

Всеки със задължително здравно осигуряване има право на превантивни медицински прегледи за ранно откриване на заболявания. Първо разберете какви прегледи са на разположение за вашата възраст. Имате ли семейна обремененост? Ако е така, трябва да се прегледате по-рано, ако е необходимо.

Запишете часове при лекари в началото на годината, така че те да са добре планирани във вашия календар. Награждавайте се с малко нещо след всяко посещение на лекар. Това прави посещението при лекар по-малко неприятно и може да се комбинира с приятна дейност.

10. По-малко телевизия

Всеки, който прекарва много време пред телевизора, вреди на тялото си поради липсата на двигателна активност. Паметта и теглото са особено засегнати от негативни последици. Високата телевизионна консумация има особено негативен ефект върху ранното развитие на децата.

За да гледате по-малко телевизия, трябва да зададете конкретни телевизионни часове. Някои новогодишни обещания може да са трудни в началото, но изберете разумно програмата си и се опитайте да гледате телевизия не повече от час на ден. Осъзнайте, че бихте могли да използвате времето пред телевизора много по-смислено. Например четете книга или вестник или прекарвайте повече време в готвене, разходки или срещи с приятели.

Благодарете за това, което имате. Бъдете здрави. Пазете хората, които обичате и пазете всички останали, защото някой обича и тях. Весело посрещане на Нова година и нека тя да ни донесе повече свобода, щастие и позитивни емоции!

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/