fbpx

Всички сме изпитвали тревожност поне веднъж в живота си и познаваме това неприятно усещане. Сегашната карантина може да предизвика паника и тревожност у много хора и затова ви предлагам една известна терапевтична техника за справяне с тях. Така нареченото Заземяване буквално цели да ни предизвика отново да почувстваме земята под краката си тук и сега.

Тази техника от 5 стъпки е приложима, когато умът прескача от мисъл на мисъл, започва да развива ужасни сценарии и ни се иска да прекратим този порочен кръг. Техниката позволява да се пренасочим и да намерим спокойствие и сила в настоящия момент, когато сме много тревожни и емоционални.

Преди да започнете с техниката вдишайте и издишайте няколко пъти дълбоко, за да се върнете в една по-спокойна емоция. Вдишваме през носа и издишваме през устата. Ето как става:

  • Забележете 5 неща, които виждате около себе си. Може да са предмети, молив, тавана, каквото и да е около вас.
  • Забележете 4 неща, които можете да докоснете около себе си. Това може да е косата ви, дрехата ви, възглавница, земята под краката ви и т.н.
  • Обърнете внимание на 3 неща, които можете да чуете. Това може да е всеки външен шум. Ако може да чуете как стомахът ви къркори, това също се брои!
  • Забележете 2 неща, които може да помиришете. Мирис на парфюм, храна, някаква дуга миризма. Може да подушите възглавница, дреха, разходете се до банята, за да помиришете аромата на сапуна.
  • Забележете едно нещо, което може да вкусите. Какъв вкус усещате в устата си – дъвка, кафе, вкусът на някаква храна?

Завършете с още едно дълбоко вдишване. Използвайки сетивата си по този начин се връщаме в настоящия момент и действаме осъзнато, като по този начин отклоняваме мислите си и противодействаме на тревожността – засилваме и чувството за контрол.

Ето и видеото, което заснех към тази техника – https://www.youtube.com/watch?v=TCZSXnv40Ac&t=7s

Така, че практикувайте редовно дори да не сте в много тревожно състояние, а просто леко напрегнати. Това е напълно нормално състояние предвид карантината и създалата се ситуация. Поиграйте със сетивата си , заземете се и почувствайте как напрежението спада! Успех и до скоро!

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/