fbpx

Интроспекция? Какво е това?

Интроспекцията или съзнателната саморефлексия може да се практикува както като неформален процес на размисъл, така и като формален експериментален подход, като двете имат различни дефиниции. И все пак и двата процеса могат да бъдат предприети от всеки с любопитство и решителност. Неформалният процес на размисъл може да се определи като изследване на собствените вътрешни мисли и чувства и размисъл върху това какво означават те. Процесът може да бъде фокусиран или върху настоящия умствен опит, или върху умствения опит от съвсем близкото минало.

Официалната експериментална техника е по-обективна и стандартизирана версия на това, при която хората се обучават внимателно да анализират съдържанието на собствените си мисли по възможно най-безпристрастен начин. Оригиналната идея за интроспекция е разработена от Вилхелм Вунд в края на 1800 г. Вунд се фокусира върху три области на психичното функциониране: мисли, образи и чувства. Работата на Вунд в крайна сметка доведе до текущата работа по възприятията и установяването на областта на когнитивната психология.

И така, защо интроспекцията е важна?

Изследователите са показали, че мислим повече от 50 000 мисли на ден, от които повече от половината са отрицателни и повече от 90% са само повторения от предишния ден. Ако не отделите време и усилия да фокусирате ума си върху положителното чрез самоанализ, няма да си дадете възможност да растете и да се развивате.

Подобряването на способността ни да разбираме себе си и мотивацията си и да научим повече за собствените си ценности ни помага да отнемем силата от разсейването на съвременния ни забързан живот и вместо това да се фокусираме върху изпълнението.

Но внимавайте, размишляването върху себе си и нашата среда е здравословна и адаптивна практика, но трябва да се предприема с известно внимание – всъщност има грешен начин да го направим. Когато фокусът ви върху интроспекцията се е превърнала в мания, вие сте го стигнали твърде далеч и може да се почувствате по-стресирани, депресирани и тревожни от всякога.

Освен това е твърде лесно за нас да се заблудим да мислим, че сме открили дълбоко прозрение, което може да е, но може и да не е истина. Ние сме изненадващо добри в измислянето на рационални обяснения за ирационалното поведение, в което участваме.

Днес ви предлагам 15 качествени въпроса, които да си зададете и да практикувате интроспекция. Отделете на всеки въпрос колкото време ви е нужно и се опитайте да не прескачате въпроси:

Хайде да се опознаем

Кой съм аз всъщност? Опишете се с 3-5 думи.

Какво ме тревожи най-много за бъдещето?

Ако това беше последният ден от живота ми, щях ли да имам същите планове за днес?

От какво наистина се страхувам?

Държа ли се за нещо, което трябва да пусна?

Ако не сега, тогава кога?

Какво е най-важно в живота ми?

Какво правя с нещата, които са най-важни в живота ми?

Защо не намирам време за важните за мен неща?

Направих ли нещо напоследък, което си струва да се запомни?

Днес накарах ли някого да се усмихне?

От какво мога да се откажа в името на мечтите си?

Кога последно преместих границите на зоната си на комфорт?

Ако трябва да внуша един съвет на новородено бебе, какъв съвет бих дал/a?

Какъв малък акт на доброта веднъж ми показаха, който никога няма да забравя?

Втора част с още полезни въпроси за интроспекция вижте тук.

С любов,
Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/