fbpx

Хемингуей е казал:

„Ако искате да знаете нещо за една култура, прекарайте една нощ в баровете й“

Всички сме виждали какво става в нашите барове, какво културно изкривяване се случва и как младото поколение поема в една меко казано странна посока, следваща фалшиви ценности.

Поредната заповед на министъра на здравеопазването вече е факт, от утре се преустановяват редица социални мероприятия. Баровете и дискотеките в София не работят, но много млади граждани не спазват дистанция и не носят маски. Вирусът се подценява. На другия полюс хора се барикадират у дома, носят маска сами в колата, дезинфектират се през 10 минути. А вие къде попадате с поведението си?

Коронавирусът несъмнено промени начина, по който живеем. Засегнат е всеки един аспект от работа до разпускане в свободното време. В сравнение с други страни България не е в толкова тежко положение, поне засега, но статистиките за смъртност определено са притеснителни. Вярно, на никого не му е приятно външни обстоятелства да налагат начините на комуникация, социални контакти, придвижване, учене и какво ли още не. Как ние ще съумеем да се адаптираме в крайна сметка обаче зависи от нас самите.

Само за момент се замислете в какво привилегировано време живеем ние в 21-ви век. За световни войни четем в учебниците по история, за най – голямата икономическа депресия (30-те години на XX век) , когато брутният вътрешен продукт (БВП) спада с 15% в световен мащаб също. Дори и рецесията от 2008-2009г. е несравнима по сила, при нея БВП спада само с около 1%.

Ние сме хора на новото време – мирно време, най-доброто време в човешката история до сега. Разполагаме с неограничени възможности за развитие, стига само да се мотивираме и да действаме, можем да се свържем с всяка точка на света посредством Интернет и информационните технологии. Ако искам да знам как живеят в Мианмар, мога да го направя за секунди. Искам да прочета великите класики на Достоевски, Шекспир или Хемингуей – на един клик разстояние са. Съвети за каквото се сетим от рецепти до личностно развитие има в изобилие, курсове за развиване на умения също – никога не е било по-лесно и достъпно да се учи!

Вместо да мислим, че животът едва ли не свършва със социалната изолация, нека намерим начини да се усъвършенстваме, да оползотворим времето пълноценно. Полезно би било например:

  • да усвоим ново умение, например да се научим да програмираме, да научим чужд език или графичен дизайн например
  • да положим усилия и да запазим спокойствие с вярата, че всичко е временно – и доброто и лошото и че е въпрос на време и това да свърши
  • да оценим това, което имаме и да сме по-благодарни, това ще ни направи по-щастливи
  • да станем по-гъвкави в работата и ученето си – колкото по-адаптивни към новите условия сме, толкова по-малко стрес ще изпитваме
  • да се грижим за себе си и другите като запазваме самообладание, не се поддаваме на паника, ядем здравословно, движим се колкото е възможно
  • да си почиваме с любима книга в уютна обстановка – студените месеци и без коронавирус са приканващи да си стоим повече време вкъщи с любимите хора

И това ще мине! Бъдете здрави и нека се пазим взаимно!

С любов,

Александрина ❤