fbpx

Месец септември е посветен на женствеността, женската енергия и всички съзнавани и несъзнавани елементи на женската същност. Като става дума за женска сила, не може да се пропусне темата за интуицията. Някои дори я наричат шесто чувство, специфично усещане, което ни помага в трудни ситуации, предупреждава ни за опасности и най-общо ни напътства, стига да разчетем правилно интуитивните сигнали. И да им се доверим.

Противно на очакванията, че човек или има или няма интуиция, експертно мнение е че интуицията може да се „научи“ посредством практика. Днес ви предлагам известна техника, която ще ви помогне да подсилите вашата интуиция.

Техниката Майндфулнес (Mindfulness) или Осъзнатост

Майндфулнес е вид наблюдение и  осъзнаване, което е изключително ефективно в постигането на баланс между тялото и съзнанието. Ако положите усилия и се упражнявате редовно, майндфулнес техниките ще спомогнат за успокояване на ума и ще намалят вътрешното напрежение. А ето и как става:

Седнете изправени, но удобно (ако сте правили това няколко пъти, можете да го направите в изправено или легнало положение), отпуснете се малко и затворете очи. Почувствайте стола, върху който седите и краката, които са на пода. Винаги можете да промените позата си, ако искате – но можете и да оставите всичко, както е. Сега дишайте съзнателно.

Гледайте как дъхът ви стига до върха на носа, надолу по дихателната тръба и изпълва дробовете ви. Това вероятно ще повдигне гърдите и стомаха ви. След това гледайте как тялото ви се изпълва отново с въздух. Задръжте на това наблюдение за няколко вдишвания.

А сега направете бърза проверка в тялото си: Изтръпва ли ми нещо? Боли ли ме някъде, топло ли ми е, студено ли ми е? Или топло на някои места, а студено на други? Просто възприемайте тези усещания. Не е нужно да променяте нищо. Само гледайте. Дайте си малко време да направите това.

След това се обърнете към чувствата си: какво се случва в момента? Нетърпеливи ли сте или спокойни? Има ли страх или гняв, който ви „прищипва“ в момента? Къде точно? И как е чувството? Опитайте се да не мислите за причините, камо ли да се опитате да отречете чувството. Просто го преживейте… Наблюдавайте какво ви прави и какво вие правите с него.

След това си дайте минутка да възприемете себе си като цяло тяло, съсредоточете се върху дъха си и накрая отново върху местата, където краката и неравностите на седалката докосват пода и стола. Бавно отворете очите си и поемете отново дълбоко въздух. Готово.

Сериозно: Не е нужно да правите нищо друго в началото. Ако включите тази практика в своето ежедневие за известно време – колкото е възможно по-често – вашето внимание ще се развие. След няколко седмици ще може да правите и по-сложни тренировки за внимание и осъзнаване. Ще ги намерите отново като публикации тук в моя блог. Обещано!

А за сега изпробвайте тази лесна и основна техника и постепенно навлезте в едно по-осъзнато ниво, което не само ще ви помогне да развиете интуитивните си сили, а и ще ви донесе душевен мир и спокойствие в дългосрочен план!

С любов,

Алекс