fbpx

Вероятно всички поне веднъж в живота си сте чували израза пролетна умора. Това явление причиняващо мързел, сънливост и дори повишена тревожност настъпва обикновено с началото на топлите дни и се дължи най-вече на повишаването на температурите и прекараното време навън. Една известна хипотеза на база на хормона на щастието серотонин гласи, че запасите на организма, които са ни поддържали в относителен баланс през зимата се изчерпват когато се затопли и трябва да се натрупат нови. А серотонинът пряко зависи от времето прекарано на слънчева светлина и синтеза на витамин Д.

Пролетна умора vs. пролетна депресия

Пролетната умора е състояние на променено психично и физическо здраве, което е обусловено от сезонните промени. Това е често срещано явление, което засяга много хора в началото на пролетта. Симптомите на пролетната умора са подобни на тези на пролетната депресия, включително умора, лошо настроение, отрицателни мисли, затруднения с концентрацията и раздразнителност. Въпреки това, пролетната умора не е толкова сериозно заболяване като депресията и обикновено не изисква професионална помощ.

А какво тогава е пролетна депресия? Тя е тип на сезонно афективно разстройство, което се случва в началото на пролетта, когато дните стават по-дълги и светли, но все още има някои студени и мрачни дни. Това може да доведе до промени в настроението и състоянието на ума на много хора. Симптомите могат да включват умора, отдръпване от дейности, които преди са ни правили щастливи, промени в апетита, нарушения в съня и настроението, и общо чувство на потиснатост и безнадеждност.

Какво да правим при пролетна умора?

Справянето с пролетната умора може да бъде постигнато чрез различни методи, като например:

  • Излезте на открито и прекарайте време на слънце. Например, можете да се разходите в парк или градина, да си поиграете с кучето си или да се занимавате с градинарство.
  • Създайте редовен график за физическа активност. Можете да се запишете във фитнес център, да започнете да практикувате йога или да се разходите до работа вместо да карате автомобил.
  • Обогатете диетата си със здравословни храни, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре. Например, можете да консумирате повече зеленчуци и плодове, магданоз и др.
  • Поддържайте редовен сънен режим, като си лягате и ставате в едно и също време всеки ден. Това ще помогне на организма ви да се настрои на правилния ритъм и да се чувствате по-освежени.
  • Прекарайте повече време с приятели и близки хора. Социалната подкрепа може да има голямо влияние върху умственото и емоционалното здраве на човека.
  • Предизвикайте себе си с нови задачи и цели. Ако се чувствате изморени, опитайте да се заемете с нещо ново и стимулиращо за вас, като усвояване на ново умение или пътуване до ново място.
  • Направете нещо за себе си, което ви прави щастливи. Например, можете да се запишете на курс по танци, да си купите нова книга или да отидете на концерт. Тук може да намерите интересни събития около вас.

Важно е да се има предвид, че пролетната умора е нещо нормално и временно! Ако симптомите продължат и влияят на ежедневието ви, може да е необходимо да потърсите професионална помощ. Психотерапията е един от начините за лечение на депресията и други психични заболявания, които могат да възникнат през пролетта или по всяко друго време на годината.

Справяне с пролетната депресия

Повечето от съветите и насоките за справяне с пролетната депресия са същите като при пролетна умора. Но депресията е по-специфично и задълбочено състояние, изискващо повече време за преодоляване. Справянето с нея може да бъде постигнато чрез здравословни хранителни навици, физическа активност поне 30 мин. на ден, редовен сън и социална подкрепа. Опитайте се да спите поне 7-8 часа на нощ. Също така, опитайте се да консумирате повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и други храни, богати на витамини и минерали.

Ако симптомите продължат прекалено дълго и пречат на ежедневието ви, е важно да потърсите помощ от опитен психолог или психотерапевт. Терапията може да помогне да се разберат и да се преодолеят проблемите, които причиняват депресията при вас.

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/