fbpx

Преди две седмици публикувах първа част на статията, която може да прочетеш тук, а сега е време и за останалите 9 въпроса за себерефлексия, които могат да променят живота ти.

9. Къде искам да бъда след пет години?

Това упражнение за себерефлексия е сврързано с визуализиране. Представи си живота си след пет години: как искаш да изглежда? Къде искаш да живееш и с кого? Какво искаш да работиш? Как би искал/a да прекарваш свободното си време? Направи визуализацията си възможно най-реалистична в ума си. Припомняй си този образ възможно най-често, тъй като отсега нататък той ще ти служи като мотивация.

10. Как ще се чувствам тогава?

След това се запитай защо искаш да постигнеш тези неща за пет години. Обикновено това има нещо общо с твоите емоции: искаш да имате много пари, за да се чувстваш финансово oсигурен/a или като нещо специално, ако колата или къщата ти са по-хубави, хората около теб може да ти се възхищават или завиждат. Или може би искаш да прекарваш повече време със семейството си и по-малко време на работа, за да чувстваш, че живееш по-свободен живот. Кратка себерефлексия от време на време ще ти помогне да си наясно с основните си нужди.

11. Какво мога да направя днес, за да се чувствам така?

Сега въпросът е: Защо трябва да чакаш още пет години, за да бъдат удовлетворени тези нужди? Ако копнееш за възхищение, трябва да работиш върху стабилно самочувствие, за да станеш независим/а от външно валидиране. Ако искаш финансова сигурност, изгради нови умения и практикувай доверие в себе си и в съдбата си. Стреми се към повече време със семейството, попитай работодателя си за трудов договор на непълно работно време или възможност за работа от вкъщи.

12. Какво бих направил, ако нямаше „но“?

Много хора си позволяват да бъдат въздържани от желанията си от „но“: бих искал да работя по-малко, но тогава парите не стигат. Бих искала да отида на околосветско пътешествие, но шефът ми със сигурност няма да позволи отпуск. Бих искал да съм по-здрав, но след работа съм твърде уморен, за да ходя на фитнес. По правило „но“ произтича от страхове. Провери своите извинения, които ти пречат да постигнеш целите си, т.е. страховете зад тях.

13. Как мога да преодолея страховете си?

Логично е следващата разумна стъпка да е да намериш стратегии за преодоляване на страховете си. Тогава не е нужно да чакаш пет години, пет месеца, седмици или дни, за да постигнеш целите си и по този начин своето щастие. Можеш да се заемеш с тях незабавно и скоро да пожънеш лаврите за успеха си. Някои страхове могат да бъдат преодолени, като просто осъзнаеш, че са неоснователни. Други изискват смелост, а други, които са особено дълбоки, може да изискват професионална от психолог или лайф коуч.

14. Какъв би бил моят „План Б“?

План Б може да ти помогне да преодолееш страховете си. Да предположим, че не си доволна от предишната си работа и копнееш за самостоятелна заетост. Въпреки това, вие избягваш високия риск: Ами ако не успея? Така че разработи план Б: Мога да се присъединя към мой приятел в компанията или да потърся 50 процента работа, с която да започна, за да намаля финансовия риск. След като разработиш план Б, може да създадеш и план В. Ще забележиш: има решение за всеки сценарий на ужасите и в крайна сметка дори план Я не звучи толкова зле.

15. Кой беше най-важният ми урок в живота досега?

Да практикуваш себерефлексия е също и да погледнеш в миналото. Запитай кой е бил най-важният урок в живота ви досега. Какво научи от тази ситуация и как тя се отрази на по-нататъшния ти живот? Например, ако една смърт в семейството те е накарала да осъзнаете колко ограничено е времето ти на земята и с любимите хора, тогава може би най-важният ви урок е да се насладиш на всеки момент максимално. Запитай се дали действително си го прилагал/а досега.

16. Какво могат да научат другите хора от мен?

Хората са казали, че опитът е най-добрият учител. Затова предай индивидуалните си уроци от миналото на други хора, на децата си например или на приятели и колеги. Запитай се на какво можете да научиш другите хора – и след това опитай. Това работи най-добре, ако не искаш да наложиш мнението си в социалната си среда, а ако разказваш вълнуващи истории от миналото или просто искаш да дадеш добър пример.

17. Кой е моят идол и може ли той/тя да ми стане ментор?

Точно както можете да бъдете модел за подражание за вашите деца, по-млади колеги или други, вероятно имаш модел за подражание. Затова се запитайте кой е настоящият ви модел за подражание и защо. Ако нямате, потърсете. Това работи най-добре с кръг от познати, защото тогава можете директно да помолите съответния човек да стане ваш ментор. Малко хора казват не на това.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/