fbpx

Тайм мениджмънт е чуждица, която се превежда като умението да управляваме умно своето лично време. Било то за професионални задачи или за постигане на лични цели, добрият тайм мениджмънт е безценен помощник в забързаното ежедневие. По тази причина днес ви предлагам 8 лесни стъпки за по-ефективен тайм мениджмът, с които да успеете са надвиете оправданията „Все нямам време“ и „На мен времето просто не ми стига!“.

time management, тайм мениджмънт, управление на времето, ефективно постигане на цели, управлявай времето си, как да ни стига времето, времето не ми стига, лайф коучинг, психология
Снимка: pngwing

Тайм мениджмънт 101: Направи си списък

Номер едно техника за тайм мениджмънт е правенето на списъци със задачи за деня. Само че каквото е в главата ти, често присъства и в самия списък. Накратко: хаос. Увери се, че списъкът има хронологична последователност или структура с приоритети. Типично за по-хаотичните личности е да подчертават важните и спешни събития или пък ги ограждат с цветове. Но вниманието се привлича само към видимо отбелязаните задачи, а по-малките задачи отстъпват на заден план. Затова може да пробваш да да подредиш задачите според времето за пътуване, например: Какво е наблизо и може да се изпълни заедно?“. Или за дейности като „обаждане“ или „пазаруване“, които също могат да бъдат свършени заедно, за да се спестиш време и енергия.

Разбий големи задачи на по-дребни

Когато трябва да се изпълнят големи, досадни задачи, малките, иначе досадни задачи изведнъж изглеждат много примамливи. Многото дребни предмети изведнъж приемат по-голяма тежест от това, което е в списъка от дълго време. Психическата клопка е, че мисленето в малки стъпки причинява по-малък натиск от дългото, досадно планиране до без край. Номерът е да разбиеш трудоемката и неблагоприятна задача, която може да продължи с дни на малки стъпки. След това малко по малко започни да действаш и да отмяташ малките задачи.

Задай си времеви лимити

Експерти по тайм мениджмънт, както и известни личности като Илък Мъск, предприемача милиадер вярват, че колкото време предвидим за една задача, толкова време ще ни отнеме. Например, планираш 10 минути за имейл, пазаруване за 20 минути и обаждане с майка ти от 15 минути вместо 2 часа. В зависимост от това колко задачи имаш за деня, увеличи или намали времевите лимити.

Тайм мениджмънт с мобилни приложения

На работа използвам Google календара си за срещи, напомняния и той изпъстрен с цветове маркери, хора и линкове за онлайн мийтинги. Огромно предимството е, че можете да редактираш всичко както желаеш и да променяш без да драскаш. Въпреки това, някои хора предпочитат да се придържат към хартиени варианти. Но внимание – смесването на двата варианта може да доведе до допълнително объркване, затова избирай умно. Иначе има редица мобилни приложения, които да ти помагат с тайм мениджмънта в ежедневието, например Evernote, Wunderlist, Google Keep, Trello, Pomofocus и Todoist.

Втора част очаквайте съвсем скоро, а дотогава изпробвайте някоя от тези техники и вижте дали и как работи за вас.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/