fbpx

Производство на витамин Д с помощта на слънцето

Както вероятно знаете, нашето тяло може да произвежда витамин Д в кожата, използвайки UV-B лъчи от слънцето. Това е мястото на собственото производство на витамин D в организма (ендогенен синтез). Витамин D възниква от два предварителни етапа: провитамин D3 (произвеждан в черния дроб от холестерол) се превръща в превитамин D3 в кожата под действието на UV-B лъчи. След това той също се превръща във витамин D3 с помощта на UVB светлина.

През зимата обаче слънчевата радиация в нашите географски ширини е твърде слаба за достатъчно производство на витамин D в кожата. Тогава тялото – ако има такова – попада обратно на витамин D3, съхраняван под формата на калцифедиол. Магазините се намират главно в мускулна и мастна тъкан.

Кога нивата на витамин Д се понижават?

Между октомври и март тялото почти не може да произвежда никакъв или никакъв витамин D, защото слънцето е твърде слабо и голата кожа почти не е изложена на светлина поради ниските температури. След това той зависи от съхранявания витамин D в тялото. Но ако резервоарите за съхранение не се зареждат през лятото (например, защото не сте били навън достатъчно на слънце), нивата може много бързо да намалеят и да се влезе в дефицит.

Диета с обичайните храни не може да компенсира дефицита, тъй като осигурява твърде малко витамин D (около 1 до 2 µg за деца, 2 до 4 µg витамин D на ден за юноши и възрастни). Следователно дефицитът на витамин D е широко разпространен в нашата част на света. В този случай DGE (немското общество по хранене) препоръчва приемането на препарат с витамин D. Едно време децата са приемали масло от черен дроб на треска, което е богато на естествен витамин D, но в днешно време има безвкусни готови препарати (напр. таблетки или капки) с витамин D за малки и големи.

Какви са задачите му в организма?

Основната функция на витамин D в тялото е в областта на костите:

Витамин D (по -точно: калцитриол) насърчава образуването и узряването на костни стволови клетки. Той също така регулира усвояването на калция в червата и насърчава включването на калций и фосфат в костите (минерализация) – костите стават твърди и здрави. В допълнение, калцият и фосфатът също са част от здравите зъби.

Други, но все още не напълно научно доказани ефекти на витамин D:

 • Укрепване на имунната система, както в защитата срещу патогени, така и в инхибирането на прекомерните имунни реакции (полезно при автоимунни заболявания като диабет тип 1 и множествена склероза)
 • Укрепване на мускулите
 • Защитен ефект за нервните клетки в мозъка
 • положителен ефект върху сърдечно -съдовата система
 • Намаляване на съдовите заболявания
 • Защитен ефект срещу рак
 • Защита срещу рахит (ето защо даването на витамин D на бебетата е толкова важно)
 • Положителен ефект върху психиката
Как да отслабнете без усилие? - Revita.bg
снимка: https://revita.bg/blog/wp-content/uploads/2014/08/revita.png

Какви са дневните нужди от витамин Д?

Реномираният сайт за научни изследвания Researchgate.com препоръчва следните ориентировъчни стойности на дневен прием на витамин Д:

 • IU – International Units – интернационални единици (най-често срещаната мярка по опаковки на медикаменти)
 • Age/Condition – Възраст/състояние
 • Adequate Intake (IU/day) – Адекватен прием (IU на ден)
 • Upper Limit (IU/day) – Горна граница (IU на ден)
 • Reasonable Intake (IU/day) – Разумен прием (IU на ден)
 • Safe Upper Limit (IU/day) – Безопасна горна граница (IU на ден)

Recommendations for Vitamin D Intake 

Статията е преведена от немския сайт https://www.netdoktor.de/

Бъдете здрави и до скоро!

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/

Категории: Здраве