fbpx

Защитните механизми са поведения, които хората използват, за да се отделят от неприятни събития, действия или мисли. Тези психологически стратегии могат да помогнат на хората да се дистанцират между себе си и заплахите или нежеланите чувства, като вина или срам.

Идеята на защитните механизми идва от психоаналитичната теория, психологическа перспектива на личността, която вижда личността като взаимодействие между три компонента: id, его и супер его.

За първи път предложена от Зигмунд Фройд, тази теория се е развила с времето и твърди, че поведението, подобно на защитните механизми, не е под съзнателния контрол на човек. Дъщеря му, Ана Фройд, също има голям принос при идентифицирането на защитните механизми. Всъщност повечето хора ги правят, без да осъзнават стратегията, която използват.

Защитните механизми са нормална, естествена част от психологическото развитие. Идентифицирането на типа, който използвате вие, вашите близки, дори вашите колеги, може да ви помогне в бъдещи разговори и срещи.

Някои защити се използват по-често от други. В повечето случаи тези психологически реакции не са в съзнателния контрол на човек. Това означава, че не решавате какво да правите, когато го правите. Ето няколко често срещани защитни механизма:

1. Отричане

Отричането е един от най-често срещаните защитни механизми. Той е налице, когато откажете да приемете реалността или фактите. Блокирате външните събития или обстоятелства от ума си, за да не се налага да се справяте с емоционалното въздействие. С други думи, избягвате болезнените чувства или събития.

2. Потискане

Неприятните мисли, болезнените спомени или ирационалните вярвания могат да ви разстроят. Вместо да се изправите срещу тях, можете несъзнателно да изберете да ги скриете с надеждата да забравите изцяло за тях.

Това обаче не означава, че спомените изчезват изцяло. Те могат да повлияят на поведението и да повлияят на бъдещите взаимоотношения. Просто може да не осъзнаете въздействието, което оказва този защитен механизъм.

3. Проекция

Някои ваши мисли или чувства, които изпитвате към друг човек, може да ви създадат дискомфорт. Ако проектирате тези чувства, вие погрешно ги приписвате на другия човек. Например може да не харесвате новия си колега, но вместо да приемете това, вие решавате да си кажете, че те не ви харесват. Виждате в действията им нещата, които искате да можете да направите или кажете.

4. Изместване

Насочвате силни емоции и разочарования към човек или предмет, който не е възприет като заплашителен. Това ви позволява да задоволите импулса за реакция, но да не рискувате значителни последици.

Добър пример за този защитен механизъм е да се ядосате на детето или съпруга си, защото сте имали лош ден на работа. Нито един от тези хора не е обект на вашите силни емоции, но реагирането на тях вероятно е по-малко проблематично от това на шефа ви.

5. Регресия

Някои хора, които се чувстват застрашени или притеснени, могат несъзнателно да „избягат“ към по-ранен етап на развитие. Регресията като тип защитен механизъм може да е най-очевиден при малките деца. Ако претърпят травма или загуба, те могат изведнъж да се държат така, сякаш отново са по-малки. Те дори могат да започнат да мокрят леглото или да смучат палеца си.

Възрастните също могат да регресират. Възрастните, които се борят да се справят със събития или поведения, могат да се върнат да спят с любимо плюшено животно, да преядат с храни, които намират за утешителни, или да започнат да пушат или да дъвчат моливи или химикалки. Те могат също да избягват ежедневните дейности, защото се чувстват напрегнати.

Втора част с останалите 5 най-често срещани защитни механизма четете тук.

С любов,

Александринa

❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/