fbpx

Това е продължение на статията от миналата седмица, която може да прочетете тук.

6. Рационализация

Рационализацията може да се определи като използване на „добри“ причини, но не истинските причини за държането по определен начин. С тази стратегия човек може да осигури рационално обяснение на поведението и правейки това, да скрие от себе си и от другите по-малко подходящата мотивация. 

Някои хора могат да се опитат да обяснят нежеланото поведение със собствен набор от „факти“. Това ви позволява да се чувствате комфортно с избора, който сте направили, дори ако знаете на друго ниво, че не е правилно.

Например хората, които може да са ядосани на колегите, че не са завършили работата си навреме, може да пренебрегнат факта, че обикновено закъсняват.

7. Сублимация

Този тип защитен механизъм се счита за положителна стратегия. Това е така, защото хората, които разчитат на сублимация, избират да пренасочат силните емоции или чувства в обект или дейност, която е подходяща и безопасна.

Например, вместо да се хвърляте на вашите служители, вие избирате да насочите разочарованието си към кикбокс или упражнения. Можете също така да насочите или пренасочите чувствата към музика, изкуство или спорт.

Сублимацията се появява, когато човек обръща енергията, свързана с неприемлив импулс или нагон, в социално приемлива дейност. Такива преобръщания са били предлагани като обяснение на мотивацията зад много творчески, научни и културни дейности. Фройд дава пример, че един човек би сублимирал садистичния импулс като стане например хирург.

8. Формиране на реакция

Хората, които използват този защитен механизъм, разпознават как се чувстват. Въпреки това обаче избират да се държат по обратния начин на своите инстинкти.

Човек, който реагира по този начин, например, може да почувства, че не трябва да изразява негативни емоции (гняв или разочарование). Вместо това те избират да реагират прекалено позитивно.

9. Разделяне (Компартментализация)

Разделянето на живота ви на независими сектори може да ви се струва начин да защитите много елементи от него. Например, когато решите да не обсъждате въпроси на личния живот на работното си място, блокирате или разделяте този елемент от живота си.

Това ви позволява да продължите, без да се изправяте пред тревогите или предизвикателствата, докато сте в тази обстановка или начин на мислене.

10. Интелектуализация

Интелектуализацията (intellectualization) е опит за овладяване инстинктивните процеси чрез свързването им с идеи, които могат да бъдат разработвани в съзнанието.

Може да видите тази стратегия в употреба, когато човек, който е освободен от работа, реши да прекара дните си, създавайки електронни таблици с възможности за работа и потенциални клиенти.

Ана Фройд забелязва, че интелектуализацията е присъща за периода на юношеството, тъй като тогава е и най-голямата опасност, свързана с мощните и количествено големи импулси от инстинктивната сфера.

В спасението чрез интелектуализация юношата засилва абстрактните си интереси или дебати по философски, религиозни и други теми, като темите, от които те се интересуват, са същите, породили конфликтите между различните психични структури.

Това са най-честите защитни механизми на Аза. Ако не сте прочели първа част с първите 5 защитни механизма, можете да го направите тук. А вие кои защитни механизми разпознахте, че използвате?

С любов,

Александринa ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/