fbpx

*Тази статия е от 2019г и е публикувана за пръв път на abundancevibes.blogspot.com, но е също толкова актуална и днес, затова ви я споделям ❤️

Преди месец празнувах 25-ия си рожден ден, ура! От известно време обмислях да напиша публикация в блог за така наречените житейски уроци и днес най-накрая седнах да го направя. Основната мотивация за това вероятно е да разсъждавам върху много минали уроци, които научих по пътя. Защо да го споделя? Е, и преди съм чела такива публикации и ми се сториха интересни. Въпреки че има някои точки, които са лични, струва ми се, че повечето житейски уроци са някак универсални – всички изпитваме любов, разочарование, тъга, радост, грижим се един за друг, имаме нужда от себерефлексия, мечтаем, плачем, смеем се.

И така, ето моите 25 урока, които обобщават това, което съм научил за 25 години на тази планета.

1. Радвайте се на малките неща

Страхотно е да имаш големи планове и мечти, още по-страхотно е да ги осъществиш. Но ако не можете да оцените малките неща по пътя, като чаша кафе, прегръдка с любим човек, добър смях или маска за лице например, мисля, че животът става някак скучен и безцветен.

2. Бъдете тук и сега

Според мен животът е предназначен да се живее в настоящия момент. Нашите мозъци обработват машини, които анализират и решават проблеми, понякога дори измислени. Просто си дайте почивка и изключете потока от мисли за известно време и се концентрирайте върху това да живеете сега и да дишате. Този блог ми помогна много да постигна това

3. Грижете се за тялото си

Не съм сигурна, че това трябва да се обяснява, но все пак. Вашето тяло е единственото място, в което ще живеете, докато сте живи. Подхранвайте го, ценете го, обичайте го, грижете се за него, просто не можете да получите друго, така че внимавайте какво слагате вътре в него и как го третирате отвън (прекомерно излагане на слънце, грим и т.н.). ) и отвътре (храна, напитки, цигари, емоции и др.)

4. Животните могат да събудят по-доброто ви аз

Толкова съм благодарна, че родителите ми избраха да ме изненадат с котка за рождения ми ден, когато бях във 2-ри клас. Кръстихме го Крис и той стана член на нашето семейство. Тази година (2019) трябваше да го пуснем, защото страдаше. Въпреки че никога не съм преживявала толкова голяма загуба и че ще ми липсва завинаги, той беше чиста любов. Заради него спрях да ям месо, заради него разпознах животните като живи същества, които заслужават нашето уважение и грижа, заради него успях да открия (понякога) скрита част от всяко човешко същество – безкористна преданост и съпричастност.

5. Нещата се случват в най-подходящия момент

Аз съм малко импулсивна по природа и един от най-важните житейски уроци за мен беше да спра да бързам с нещата – да постигам цели като завършване на университета, да спортувам редовно и т.н. Разбира се, живеем в бързо развиващ се свят, в социалните медии винаги имаме шанс да сравняваме живота си с живота на нашите приятели. Но всеки трябва да научи и изпита различни неща по пътя си, така че няма смисъл да се чувствате по-назад от другите, когато целите ви отнемат малко повече време. Също така, вашите житейски уроци ще са различни от тези на другите.

психология, време, подходящо време, лайф коучинг, консултиране
Снимка: Pexels

6. Не бъдете твърде строги към себе си

Винаги ще има човек, който има повече пари, който живее по-добър живот, който пътува повече и т.н. Всеки е на различна сцена в един определен момент и не трябва да се наказвате с негативни мисли всеки път, когато осъзнаете какъв живот сте животът не е точно такъв, какъвто си го представяш. Вместо това намерете и развийте вътрешната си сила и се развивайте.

7. Вие сте най-добрият си мотиватор

Или поне в моя случай аз съм най-добрият си мотиватор. Предполагам, че съм от хората, които могат да бъдат по-мотивирани от вътрешния си глас и желанията си, вместо от някакъв външен източник. Да, понякога гледам мотивационни видеоклипове, чета мотивационни цитати, но стигнах до извода, че винаги когато реша да вложа ума си в нещо, просто го правя. Не седя и чакам да черпя вдъхновение от някой друг и съм толкова благодарна, че умът ми работи така.

8. Научете нещо ново всеки ден

На бюрото си имах листче с въпроса „Научи ли нещо ново днес?“ и винаги, когато прекарах целия си ден, без да науча нещо ново, започвах да чета за интересна тема, която ме интересува. Любопитството е това, което движи човечеството напред, останете любопитни към този свят и към това уникално преживяване, което наричаме живот.

9. Живейте известно време в чужбина

Учих и живях в Германия от края на 2013 г. до юни 2019 г., така че почти 6 години. За това време научих нов език от нулата, срещнах много нови хора, имах първите си спечелени пари, преоцених приоритетите си в живота и се промених като личност. Не е клише, че животът в чужда държава разширява хоризонта ви. Сигурна съм, че не бих била същият човек без този опит, така че въпреки че избрах да се върна в България, не съжалявам, че прекарах първите си години от 20-те ми в чужбина. Беше безценно, научи ме на много житейски уроци и изградих по-устойчив характер.

10. Никога не се отказвайте от мечтите си

Разбира се, когато мечтите ни не се сбъднат, това е обезпокоително и разочароващо. Но мечтите изискват отдаденост и време. Аз лично не съм се отказала от мечтата си да уча психология. Работата е там, че ме приеха да уча психология в няколко университета в Обединеното кралство. Но аз реших да замина при родителите си в Германия, където не получих място в специалност психология. Накратко, завърших бакалавърската си степен по образователни науки (интердисциплинарна социална наука с голям досег до психологията) и сега се надявам да запиша магистърска степен по детска психология. P.S. Life update 2022: не само, че я записах, ами това лято я завършвам. Така че всичко зависи от вас, една мечта никога не е достатъчно стара, ако наистина я искате и имате смелостта да я преследвате.

11. Ценете семейството си

Семейството ви ще бъде до вас, когато повечето хора не са. Те ще ви подкрепят, ще ви насърчават, ще ви научат на ценни житейски уроци и ще се грижат за вас като никой друг. Така че дайте на семейството си известна чест, родителите ви са ви отгледали да бъдете човекът, който сте, за добро или лошо вие не можете нито да избирате, нито да променяте в какво семейство сте роден. Но във вените ти тече кръвта на родителите ти. Оценявайте техните усилия, отдаденост и жертвите, които направиха, за да можете да израснете и да станете добър човек.

12. Не можете да контролирате всичко, така че не се опитвайте

Научих, че освен мислите, думите и действията ми, нищо не зависи от мен. Но това е повече от достатъчно, защото с тези три компонента вие създавате своята реалност. Например не можете да контролирате мнението на другите за вас, а само впечатленията, които правите. Беше освобождаващо за мен, когато спрях да се опитвам да контролирам неща, които и без това бяха неконтролируеми.

Очаквайте втора част на статията съвсем скоро!

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/