fbpx

Чували ли сте за т.нар. катастрофално мислене? Ние хората искаме да вярваме, че сме господари на своите мисли, но уви, това често не е така. Нашият мозък до голяма степен определя нашите мисли, а наред с това и нашите действия. А той от своя страна си има своите мисловни модели и отъпкани пътеки на мислене. Катастрофалното мислене е един такъв автоматичен модел, който може сериозно да ни вреди. За щастие, има начини за противодействие, както ще прочетете по-долу в статията.

Какво е катастрофално мислене?

Катастрофалното мислене се характеризира с тенденцията на мозъка ни да си представя нереални негативни сценарии, които могат да ни се случат. Тук е важно да се отбележи, че мозъците ни не правят разлика между реалност и въображение и страховете от тези мисли се чувстват като съвсем реални. Човек с катастрофално мислене са склонни да разиграват често неправдоподобни случки, които им носят негативни емоции като страх, мъка, гняв или огорчение.

Самосбъдващи се пророчества

Преди всичко е важно да разберете основния принцип на самосбъдващото се се пророчество. Всички ваши мисли влияят на вашата реалност повече, отколкото може да осъзнаете. Именно тук се появява връзката между катастрофичното мислене и самосбъдващите се пророчества. Негативните мисли в някои случаи могат действително да сбъднат най-големите ни страхове, защото несъзнателно ние се държим така, все едно очакванията ни са се сбъднали.

Страхът от провал е популярен пример: Ако предполагате, че ще се провалите, страхът има парализиращ ефект и точно това ще се случи! Обратната връзка, която получаваме е, че сме знаели как ще се стекат обстоятелствата. Страшното тук, е че нашият мозък предпочита да е прав, отколкото щастлив. Хубавата новина е, че този принцип работи и в обратна посока. Ако противодействаме на нашето катастрофично мислене, можем да си представяме щастливи ситуации и така да ги привличаме.

Снимка: Pixabay

Как да избегнем катастрофалните мисли?

Мозъкът ни не е склонен да мисли позитивно, това не му е предпочитаният режим на функциониране. Това е така, тъй като той има за цел да ни предпази и да ни научи на нещо. Ако очаквате добри неща, самосбъдващите се пророчества ще влязат в сила и ще се случат добри неща. Защото вероятно вече има много неща, които вървят добре в живота ви, които просто пренебрегвате, защото не са от значение за мозъка ви! Но ето какво може да направите:

  • Водете си дневник на положителните неща, които ви се случват. Кое ви е накарало да се чувствате добре днес, кое ви накара да се усмихнете? Запишете дори и малките неща, като едно похвално „Браво, много вкусна вечеря!“, защото така тренирате мозъка си да забелязва позитивното.
  • Концентрирайте се върху тук и сега. Катастрофичното мислене провокира много негативни чувства, които възникват от вашите очаквания, защото се фокусирате върху онези ситуации и които могат да се случат в бъдеще. Практикуване на медитация или техники за заземяване може да са ви полезни, за да се върнете тук и сега.
  • Напомняйте си да не обръщате толкова силно внимание на катастрофалните мисли, които се появяват в ежедневието. Поставете си за цел да ги пренасочите, щом забележите, че ви носят негативни емоции.
  • Ако някой ден това пренасочване и връщане в тук и сега не ви се получи, отворете дневника си (съвет едно) и се потопете в приятни спомени. Това ще си успокои и презареди положително.
Снимка: Pixabay

Заключение

Хората по природа нямаме власт над мислите си. Но не е толкова трудно да си възвърнем контрола и да преборим т.нар. катастрофално мислене чрез практика. Чрез често повтаряне на тези стратегии позитивното мислене става рутина за вашия мозък. Създават се нови невронни връзки и старите в крайна сметка се прекъсват – а с тях и вашето катастрофално мислене. Това, което трябва да направите, е съзнателно да пренасочвате мислите си отново и отново, докато не се случи от само себе си. Бързо ще забележите колко по-оптимистични и по-щастливи се чувствате… и колко по-успешни сте в живота.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/