fbpx

Какво е когнитивна психология?

когнитивна психология, психология, лайф коучинг, психотерапия, мозък

Що е то когнитивна психология? Това е клон на психологията, който се фокусира върху това как човек придобива, обработва и съхранява информация. През50-те години на 20-ти век доминиращата школа на мислене е бихейвиоризмът, но през следващите 20 години психологическият свят започна да се отклонява от изучаването на наблюдаваното поведение. Вместо това се придвижва към изучаване на вътрешни умствени процеси, като се фокусира върху теми като внимание, памет, решаване на проблеми, възприятие, интелигентност, вземане на решения и обработка на езика.


50-те до 70-те години на миналия век обикновено се наричат ​​„когнитивна революция“, защото именно през този период от време са създадени модели за обработка и методи за изследване. Американският психолог Улрих Найсер използва термина за първи път в своята книга от 1967 г. „Когнитивна психология“. Този клон на науката помага отделни части от умствените процеси да бъдат разпознати и разбрани чрез научен метод. Могат да се опишат вътрешни умствени процеси с алгоритми или правила в модели за обработка на информация.


Когнитивна психология и внимание

В когнитивната психология вниманието се отнася до това как индивидът активно обработва информация, конкретно присъстваща в неговата или нейната среда. Когато четете тази книга, вие също изпитвате многобройните гледки, звуци и усещания около вас: тежестта на книгата в ръцете ви, звуците на човека до вас, който говори по телефона, усещането да седите на стола си , гледката на дърветата извън прозореца ви, споменът от предишен разговор, който сте водили и др. Психолозите, които изучават когнитивната психология, искат да разберат как човек може да изпита всички тези различни усещания и все пак да се фокусира само върху един елемент или задача.

Ето ги и четирите известни вида внимание:

1. Фокусирано внимание:

Краткосрочен отговор, който може да бъде кратък до осем секунди, на много специфични слухови, тактилни (допир) или визуални стимули. Например, звънене на телефона или внезапно събитие може да накара някой да се съсредоточи върху него за няколко секунди, но след това той ще се върне към задачата, която е изпълнявал, или ще помисли за нещо, което не е свързано със звънящия телефон.

2. Продължително внимание:

Ниво на внимание, което ще доведе до последователни резултати, включващи задача, изпълнявана във времето, която е непрекъсната и повтаряща се. Например, ако човек, който мие чинии, показва постоянно внимание, той ще изпълнява задачата, докато не бъде завършен. Ако човек загуби фокус, той може да спре на половината път и да премине към друга задача.

Повечето възрастни и тийнейджъри не могат да проявят постоянно внимание върху една задача за повече от двадесет минути.

Вместо това многократно избират да се пренасочат към задачата, което им позволява да обърнат внимание на неща, които са по-дълги, като филми.

3. Разделено внимание:

Обръщане на внимание на няколко неща едновременно. Това е ограничена способност и влияе върху това колко информация се обработва.

4. Селективно внимание:

Обръщате внимание на конкретни неща, докато филтрирате други. Например, ако сте на шумно парти, вие все още можете да поддържате разговор с някого, въпреки че около вас се случват други неща.

Слепота по невнимание

Феноменът слепота по невнимание показва какво се случва, когато човек е претоварен със стимули. Явлението се случва, когато човек не забелязва очевидни стимули, въпреки че са точно пред него. Слепота по невнимание може да се случи на всеки, защото е психически и физически невъзможно да се забележи всеки стимул.

Експеримент с невидимата горила

Един от най-известните експерименти, демонстриращи слепота по невнимание, е тестът за невидима горила на Даниел Саймън. Изследвани лице са помолени да гледат кратък видеоклип на две групи хора (едната група, носеща бели тениски, другата черни тениски), играещи с баскетболна топка. Хората са помолени да преброят колко пъти е преминала баскетболната топка в една група.

Междувременно, докато двете групи си подават баскетболните си топки една на друга, човек в костюм на горила отива до центъра, удря се в гърдите и след това излиза от екрана. Когато видеото приключва, участниците в теста са попитани дали са забелязали нещо необичайно и в повечето случаи 50% не са забелязали горилата. Този експеримент показва, че вниманието играе важна роля във връзката между възприятието на човек и зрителното поле.

Очаквайте скоро и част 2!

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/