fbpx

Социална психология е отделен клон от психологията, занимаваща се с това как хората мислят, чувстват и в какво вярват. Тя също така твърди, че намеренията и целите на хората са изградени в социален контекст, който ни влияе много силно.

Още Аристотел вярва, че хората са естествено общителни. Според него да сме социални е необходимост, която ни позволява да живеем заедно (подход, ориентиран към индивида). Платон пък смята, че държавата контролира индивида и насърчава социалната отговорност чрез социалния контекст (подход, ориентиран към обществото).

От там нататък за развитието на т.нар. социална психология допринасят личности като Бандура, Фестингер, Олпорт и Милграм. Вечният дебат за това кое ни влияе повече – култура или природа също е обект на изследване.

Ето някои от най-ценните уроци от сферата на социалната психология.

социална психология, психология, психолог, психологически консултации

1. Реципрочността ни влияе силно

Сещате ли се как в Happy носят малки бонбончета като дават сметката? Честно казано, до сега само на още едно място съм виждала да се носи малък комплимент със сметката. Проучване показва, че бакшишите на сервитьорите се увеличават с 3,3%, когато към касовата бележка се предоставя бонбон. А при повече бонбонки бакшишът нараства до 20%!

2. Усмивката е заразна

Не само, че усмивката е заразна, но социалната психология разкрива и други интересни неща. Знаете ли например, че може да предскаже вашето щастие, професионален успех и дори продължителност на живота? Доказано е, че хора се смеят повече на филми, когато другите хора наоколо се смеят. Друго проучване засяга учениците, които показват т.нар. „Duchenne smile“ – по-автентичен тип усмивка, която ангажира мускулите на очите и устата. В гимназиалния си годишник, усмихващите се по този начин са по-склонни да се оженят и са по-склонни да се самоопишат като „щастливи“ 30 години по-късно.

3. Силата да знаем кои сме

Ние действаме по различен начин, когато ни напомнят кои сме. Когато на участници в едно изследване е казано, че мъжете и жените са постигнали различни резултати на определен тест, представянето на жените спада драстично. Освен това, представянето на участниците от мъжки пол спада след взаимодействие с привлекателна участничка.

4. Силата на контекста

Нашата представа за себе си в социален контекст обикновено се случва на автопилот. Но има теории от социалната психология, които постулират, че когато сме в група, нашето поведение може да се променя значително. Това означава, че може да разкриваме едни аспекти от нас, когато сме на работа, други вкъщи и трети сред напълно непознати.

5. Колкото повече, толкова повече

Не, няма да говорим за великата мисъл на Мечо Пух. Тук става въпрос за феноменът, че колко повече сме изложени на нещо (мисъл, поведение, продукт и т.н.), толкова повече започваме да го харесваме. И тук говорим за милисекунди. Най-непосредственото приложение на този ефект е рекламата. Колкото по-често се излагаме на реклама, толкова по-положително ще оценим компанията. Мигащи изображения, които предизвикват положителни или отрицателни емоции само за няколко милисекунди, подсъзнателно определят нашето отношение.

Очаквайте втора част на статията съвсем скоро!

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/