fbpx

Въпреки че човек може да не го осъзнава, групите имат много мощен и драматичен ефект върху човешкото поведение. Всеки действа по различен начин, когато е около хора, отколкото когато е сам.

Сами vs. в група – основни разлики

Най-основната теория относно социалната психология е, че когато човек е сам, той или тя е по-спокоен и не се притеснява от външния вид на своето поведение. Като добавите само още един човек към уравнението, поведението започва да се променя и хората вече сa по-наясно какво се случва около тях. В резултат на това проучванията показват, че човек ще може да изпълнява задачи, които са прости или добре заучени с по-високо ниво на продуктивност. Въпреки това, когато се опитвате да направите нещо, което е ново или трудно около друг човек, нивото на продуктивност ще намалее. Това е известно като социално улесняване : поради присъствието на други хора, ние се стараем повече и нивото ни на представяне всъщност намалява при нови или трудни задачи.

Вземете за пример баскетбола. Ако тепърва започвате да учите баскетбол, ще се чувствате по-спокойни, когато тренирате сами, отколкото когато тренирате около други хора, защото присъствието на другите ще ви накара да се чувствате самоуверени и ще правите повече грешки. Ако сте професионалист баскетболист, обаче, вие вече сте опитни в задачата и присъствието на други хора ще ви направи по-добър, докато се стремите да демонстрирате способностите си. Същото е и с фитнеса. Когато начинаещи започнат да посещават фитнес, повечето от тях предпочитат да не ходят в час пик, а по-малко натоварените часове. Така вероятността другите да ги гледат и те да се чувстват некомфортно от това е по-малка.

Взимане на решения в група

Когато групите вземат решения, обикновено се случва едно от двете неща: „групово мислене“ (groupthink) или „групова поляризация“ .


Групово мислене


Когато групата е съгласна по повечето въпроси, има тенденция да се потушава всяко несъгласие. Групата очаква хармонията. Ако всички са съгласни и са доволни, те не оценяват изслушването на противоположни аргументи. Груповото мислене може да бъде пагубно, защото води до неуспех да се изслушат или идентифицират всички страни на спора. От своя страна това може да доведе до импулсивни решения. Примерите за объркано групово мислене включват масови бунтове, стачки, сбивания по стадиони след футболен мач и линч тълпи.

Групова поляризация


Това се вкоренява, когато групата позиции започва да създава екстремни, които се подхранват от групата и не би се случили, ако някой от индивидите е сам. Например, в началото на процеса на вземане на решения, може би членовете на групата са само леко против нещо. До края на съвместната дискусия обаче цялата група вече драматично се противопоставя на въпроса до крайно ниво. За да се използва груповата поляризация, хомогенността трябва да се избегне.

Ефектът на наблюдателя

Ефектът на наблюдателя е може би най-трагичното явление, което се случва в групите. Установено е, че с увеличаването на групата вътрешният стремеж да се помогне на други хора в нужда всъщност намалява. Въпреки че това е подобно на социалното безхаберие, ефектът на наблюдателя се получава, защото хората стават последователи и ще помогнат на някого само ако видят, че друг човек помага на първо място. Забележка: това е строго групово явление. Ако не присъства никой друг освен едно лице и жертвата, този човек обикновено помага на жертвата.

Групите играят невероятно важна роля в ежедневието и оказват драматично влияние върху решенията, които вземаме. Групата може да бъде всичко – от среща на колеги, отговорни за вземането на важни финансови решения, до група приятели, които решават къде биха искали да ядат следващото си хранене. Самото присъствие на други хора има забележителен ефект върху нашето поведение . Една група може да възникне от нищото, да накара някои да се представят по-добре, да накара други да изберат да не се представят и да създаде роли и норми, които членовете на групата следват.

Следващата статия ще бъде посветена на правилата на групово поведение.

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/