fbpx

Продължаваме с ценните уроци, които ни дават проучванията в сферата на от сферата на социална психология. Първа част на статията може да прочетете тук.

6. Прекаленото щастие може да ни навреди

В мащабно проучване на 10 000 участници от 48 различни страни щастието се оценява като най-важното нещо в живота. Повече от намирането на смисъл в живота, забогатяването или дори попадането в рая. Щастливите хора по-често се определят като любопитни, а депресираните хора са по-склонни да забележат малки промени в изражението на лицето. И все пак изключително щастливите хора (9/10 или 10/10 по щастливата скала) получават по-лоши оценки и по-ниски заплати от умерено щастливите хора (6/10, 7/10 или 8/10 по щастливата скала).

7. Силата на самоконтрола

Чували ли сте за Стандфордския маршмелоу експеримент? В този експеримент група деца са помолени да чакат в стая с маса, пълна с маршмелоу и бисквити. Имат избор дали да изчакат и да си хапнах лакомството веднага или да изчакат и да получат още сладки. Резултатите показват, че децата, които не могат да отложат удоволствието и изяждат сладкото веднага имат повече проблеми с поведението, по-ниски резултати на американските изпити SAT. Те също така имат повече проблеми с вниманието в училище и по-трудно се поддържат приятелства.

8. Авторитетите ни влияят много

Друг известен експеримент от социалната психология познат като експеримент на Милграм ни показва огромното влияние на авторитета. На участниците е казано да прилагат шок с нарастваща сила, когато участник в друга стая даде грешни отговори на поредица от въпроси. По време на социалния експеримент шоковете са означени като „опасност: тежък шок“ и е възпроизведен запис, който умолява експериментатора да спре експеримента. И все пак в 63% от случаите участникът прилага максималния шок, дори когато знаят, че прилагат смъртоносна доза електрически шок.

9. Имаме афинитет към кръгли числа

Проучване разглежда над 4 милиона SAT резултати, в което учениците, които са получили 1290, са по-склонни да се явят отново на теста, отколкото учениците, които са изкарали 1300. Същото е и с този списък от точки. Хората предпочитат кръгли числа – „10 съвета“, „20 идеи“ отколкото например 7 или 19.

10. Не сме толкова добри в преценката си

Глобалните положителни или отрицателни реакции към даден човек („той е добър човек“) влияят на нашата преценка за специфичните черти на човека („той е привлекателен“). Това се нарича ефект на ореола и е особено забележим при знаменитостите. Tяхната привлекателност или слава също ни кара да вярваме, че те са интелигентни, щастливи и добри хора.

Снимка: Shutterstock

Интересни ли ви бяха прозренията на вълнуващата социална психология? Споделете коя идея ви е впечатлила най-много.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/