fbpx

В предишната статия посветена на начините за усвояване на добър тайм мениджмънт ви показах 4 основни начина, чрез които можете да разполагате по-добре с времето си. Припомням, че те са правенето на списъци, разбиване на задачите на по-малки, времеви лимити и мобилни приложения. По-добробна информация може да прочетете тук, а сега е време за още 4 полезни съвета:

Зарежи перфекционизма

На много хора им е трудно да преборят собствения си перфекционизъм, който понякога им пречи да оптимизират времето си. Но точно намалявайки прекомерните изисквания към себе си, можеш едновременно да спестиш време и да увеличиш продуктивността си. Доказано е, че твърде много фокус отделен на детайлите ни носи голяма загуба на време.

Заеми се с най-важните и най-спешни задачи първо. Приоритизирай добре кое кога трябва да се случи, за да няма разочарования и изпуснати крайни срокове. Но не се вкопчвай в това непременно да изпипаш и най-дребния детайл, защото така или иначе – винаги може по-добре.

Снимка: Pexels

Тайм мениджмънт и биоритъм

Човек обикновено поставя лесните задачи за началото на деня, просто защото е по-лесно. За да изградиш един добър тайм мениджмънт обаче, трябва да се ориентираш към личния си биоритъм. По кое време на деня си най-активен/-на и кога обикновено е време за кратка почивка за размисъл?

Замисли се и планирай най-досадните задачи за теб във време, в което нивото ти на енергия е по-високо. По-този начин разпределянето на енергия ще е по-ефикасно и ще имаш време, за да свършиш всичките си задачи за деня, без чувството че времето не ти стига.

Намали разсейващите фактори

В днешно време е трудно наистина да останеш концентриран за повече от 20-30мин. Често изпълняваме задачи през пръсти, защото сме свикнали да бъдем разсейвани от телевизия, съобщения или обаждания. Въпреки това, веднъж прекъснат, процесът на работа отнема още повече време за възобновяването си. Например, музиката може да има както положително, така и отрицателно въздействие върху мотивацията и работата. Затова изпробвай коя стимулация ти носи най-голяма продуктивност.

От една страна, бързата музика може да ускори процесите на действие или да те разсее твърде много. По-тихата музика пък има свойството да създава добра атмосфера. Резултатът: Прекарваш цяла вечност в задача, която първоначално не е трябвало да отнеме толкова много време. Ключът към перфектния тайм мениджмънт е да анализираш себе си и съзнателно да излезеш от зоната си на комфорт.

Награди се за свършената работа

Всеки се старае да избегне високите нива на стрес поради нездравословните му ефекти за здравето. При засилена тревожност може да изпробвате тази техника за заземяване. Въпреки това, ако постоянно се трупат задачи и колкото и от тях да приключваш, няма ли заслужена почивка, стресът ще се появи.

Ключовото тук е заслужена почивка. Всеки път, когато сте изпълнили задача, насладете се на усещането и си осигурете малко релаксация. Отдели си малко време и се награди за добре свършената работа. Това не само има психологически облекчаващ ефект, но и осигурява заслужено свободно време.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/