fbpx1. Запознайте се с фактите, др. Хариет Лернър, психолог и автор, съветва да се придържаме към обективните факти, дори неприятните. Но и не прекалявайте, защото четенето на прекалено много негативни новини води до стрес.

2. Да погледнем на пандемията от перспектива – за повечето хора, коронавирусът не е единственият източник на стрес, в личния живот на всички ни се случват неща, които всеки преживява по свой собствен начин и които другите не осъзнават или не разбират напълно.

3. Идентифицирайте източниците на тревожност – програмирани сме да отговаряме с инстинкт за бойна готовност или режим на бягство (fight or flight). Различните хора ще реагират по различен начин при заплаха, но е важно да осъзнаем нашите модели, за да можем да обмислим реално и разумно ситуацията преди да действаме прибързано.

4. Въздържайте се от обвинение – когато стресът и страхът вземат надмощие е лесно да станем мнителни и да започнем да обвиняваме околните около нас – някой е кихнал или се е изкашлял пред нас. В такива моменти е полезно да си припомним, че всички сме заедно в това предизвикателство и че като хора си приличаме повече, отколкото се различаваме. Нека правим осъзнати опити да проявим най-хуманната си страна.

5. Не се страхувайте да потърсите помощ – сега е моментът да се обърнем един към друг и да си помагаме, а не да се опитваме да се справим сами. Важно е да поддържаме контакт с близки и приятели, да споделяме опит и мисли по темата, защото това ни предлага нова перспектива.

6. Не отлагайте да се подготвите оптимално за няколко дни напред – ясно е, че да изпадаме в крайности не е най-доброто решение. Нито презапасяването с продукти, нито отричането на каквато и да била нужда от запаси са оптимални начини на мислене. Това, което е може би най-разумно е да пазаруваме поне за няколко дни напред – така ще минимизираме социалните си контакти и ще се чувстваме спокойни, че имаме всичко необходимо вкъщи.

7. Останете социално свързани (макар и онлайн) – оставането вкъщи и социалната дистанция не означава непременно изолация. От голямо значение е да останем във връзка с роднини, приятели и близки – особено с онези от тях, които ни карат да се чувстваме спокойни.

8. Практикувайте емпатия към себе си – този труден период ни подканва да сме внимателни не само към околните, а и към себе си. Тревожността и страхът ни карат да се чувстваме потиснати, а и се отразяват на тялото ни. Отшумяват временно само за да се завърнат отново след това. Те ще се завръщат неканени докато сме живи, защото са част от това как възприемаме и реагираме на света. Трудно е, но приемете тези емоции и не бъдете строги нито към себе си, нито към своите близки.

9. Не пропускайте грижата за себе си – старайте се да поддържате изградените навици, които ви носят спокойствие и чувство на сигурност. Или изградете нови такива – физически упражнения, йога, медитация, терапия. Силата е в започването на едно единствено действие, което ни носи психичен комфорт.

10. Не позволявайте на страхът и тревожността да се превърнат в пандемия – в тези стресиращи моменти е важно да успеем да контролираме собствената си тревожност. Непредвидени ситуации се превръщат в реалност, но ние можем и трябва да съхраним своите надежда и любов! Сега най-много се нуждаем от тях! Категории: Полезно