fbpx

Всички сме чували, че е добре да проявяваме емпатия към другите, да подхождаме с разбиране към нуждите им и да сме съпричастни с тревогите им. Но какво е да проявяваме емпатия към себе си?

Емпатията към себе си се отнася до способността за разбиране и приемане на собствените емоции, мисли и преживявания. Това е основата на себеемпатията и грижата за себе си и е от съществено значение за психическото и емоционалното благополучие.

Ползи от емпатията към себе си

  • Намаляване на стреса и безпокойството: Когато сме в състояние да разберем и приемем собствените си емоции, ние сме по-способни да ги управляваме. Това намалява негативния начин на говорене със себе си, например „Не ставам“.

  • Подобряване на взаимоотношенията: Ако разберем и приемем собствените си емоции, ние сме по-способни да ги съобщим на другите. Това може да доведе до по-дълбоки и по-значими взаимоотношения с околните.

  • Подобряване на емоционалната регулация: Самосъпричастността ни помага да сме по-наясно със собственото си емоционално състояние. Това ни позволява да се грижим за емоциите си и да предотвратим завладяването на непреодолими емоции.

Как да развием емпатия към себе си?

Развиването на самосъпричастност може да бъде предизвикателство, но си струва усилието. Ето няколко начина за развитие на емпатия към себе си:

  • Практикувайте осъзнатост (mindfulness): Бъдете тук и сега и да наблюдавайте собствените си мисли и емоции. Без осъждане.

  • Целенасочена грижа за себе си: Отделете време за себе си, за да се отпуснете и да правите неща, които ви харесват.

  • Размишлявайте върху емоциите и преживяванията си: Водете си дневник на емоциите и запишете коя емоция най-силно присъства през деня. След това анализирайте кое провокира тази емоция у вас.

  • Потърсете професионална помощ: Ако се борите с липса на себеемпатия, търсенето на помощ от терапевт може да бъде от полза. Психологът може да ви помогне да развиете състрадание към себе си и може да ви помогне с други съпътстващи проблеми.

Накратко:

Емпатията към себе си е ценно умение, което може да подобри психическото и емоционалното ви благополучие, както и взаимоотношенията ви с другите. Като практикувате осъзнатост (mindfulness) и емпатия към себе можете да развиете по-добро разбиране и приемане на себе си. С това можете да живеете по-пълноценен живот. Не забравяйте, че всичко това изисква време и търпение и бъдете мили и състрадателни към себе си през целия процес.