fbpx

В психологията умението да останем силни в трудни ситуации и да израснем от тях се нарича емоционална устойчивост. Без нея не реагираме много добре на стрес, промяна и несгоди. А както знаем, с всяка трудност идва и възможност за израстване.

Какво точно прави един емоционално издръжлив човек различно въпреки трудностите в живота? Ето какви качества са общи за хората с висока емоционална устойчивост:

1. Те търсят смисъл във всяка ситуация

Клинични психолози са на мнение, че устойчивостта е умение, което човек може да изгради. Хората, които са успели да изградят вътрешна емоционална устойчивост се справят по-добре с кризи като сегашна пандемична ситуация например. Възрастта, предишния опит както и травматични преживявания имат отношение към изграждането на емоционална устойчивост, но не зависят пряко от нас. Това, което е в наши ръце обаче е начинът, по който избираме на разглеждаме дадена ситуация.

Онова, което в крайна сметка пречупва един, а мотивира друг е именно различната перспектива за нещата. Общото качество за хора придобили висока устойчивост е, че те търсят и намират смисъл в трудни ситуации. Това не означава, че те са щастливи заради трудни моменти и изпитания за психиката. Напротив, въпреки това те намират сили и си задават въпроса: „Хей знаеш ли какво? Това е животът. Избирам да разбера какво се случва и да му придам смисъл“. Тогава, каквото и да ни поднесе животът, ние започваме да надграждаме и устойчивостта се състои именно в това.

2. Те са изградили свой „психологически капитал“

За да сме създали личен психологически капитал е нужно да знаем кои сме, какво ни мотивира, кои са силните ни страни и как може да ги развием още повече. Неговите четири опори са вяра, ефикасност, устойчивост и оптимизъм. Всичко това е от голямо значение при външни кризи, защото психологическият капитал изиграва ролята на вътрешен компас – показва ни правилната посока в бурята от несигурност и съмнения.

Несъмнено натрупването на подобен капитам става чрез опознаване на себе си, а в това няма нищо лесно. Много малко хора си дават сметка какво обичат да правят и какво не, просто действат на автопилот, ръководят се от външни обстоятелства или следват чуждо мнение, защото им се струва правило. Има различни начини да опознаем себе си, например посредством медитация може да стигнем до прозрения за живота и нашето място в него. Няма значение точно какво действие ще предприемете, стига то да ви носи вътрешна сила и спокойствие, което ще ви направи и по-устойчиви.

3. Те са търпеливи със себе си.

Търпението към себе си е много подценявано качество. Колко от вас се сравняват в други хора, чужди успехи или преживявания? Предполагам много и това е нормално. Живеем във време на социални мрежи и на подсъзнателно ниво сравнението между образа на нашия Аз и този на другите става автоматично. Но запомнете, точно в дигиталното пространство това често е наистина само образ.

Ако изпитвате негативни емоции и да преминавате през труден период, припомняйте си, че трябва да сте търпеливи със себе си. Болката, загубата, трудностите са изпитания, през които всеки преминава рано или късно. Но те също така са извор на уроци и вътрешна промяна. Учат ни на смирение, бlагодарност и ни карат да погледнем живота с нови очи. Затова е важно да сте търпеливи със себе си, да не сравнявате вашето сегашно положение с това на някой друг, най-малкото не знаете какво този някой е преживял и на какво го е научил живота. Търпението към себе си е един от ключовете за изграждане на емоционална устойчивост, която да ни е опора в трудни моменти.

Идват светли празници и макар в по-особена обстановка ви желая весело посрещане на Бъдни вечер и Коледа. Благодарете за това, което имате. Бъдете здрави. Пазете хората, които обичате и пазете всички останали, защото някой обича и тях ❤️🎄

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/