fbpx
  • Дишайте.

Вдишайте и издишайте 3 пъти дълбоко въздух. Вдишваме през носа и издишваме през устата. Отпуснете раменете, почувствайте се по-леки и по-освободени от напрежението. Може да затворите очите си, вдишайте и издишайте още няколко пъти бавно. Целта е да бъдем в сегашния момент без тревожността какво ще ни донесе следващия момент. Чрез бавното дишане изпращаме сигнали до мозъка и тялото ни и им казваме да се успокоят.

  • Практикувайте благодарност.

Намислете си списък от неща, за които сте благодарни в живота си – покрив над главата, храна в хладилника, здраве, Интернет, малките неща… Има толкова много неща, които пренебрегваме или взимаме за даденост в ежедневието си. Отделете няколко минути на ден и съзнателно помислете кои са нещата, за които сте благодарни в момента. Запише ги на лист, по този начин мозъкът е провокиран да мисли в тази посока и да му хрумват още и още неща. По този начин може да си представим голямата картинка и да осъзнаем, че макар и затворени вкъщи, разполагаме с неща, които ни носят радост и които оценяваме!

  • Фокусирайте се върху ДНЕС.

Може да си правите списък със задачите за деня всяка сутрин. Така в съзнанието си ще сте по-фокусирани и по-мотивирани да отмятате тези дейности. Дори и да не завършите нещо в рамките на деня, не се обвинявайте, а си го поставете като задача за следващия ден. С малки крачки, ден след ден ще засилвате продуктивността си и това ще намали напрежението от неизвестното. Факт е, че в този момент, за съжаление, никой не може да даде точни прогнози или обещания кога и как ще приключи пандемията от COVID-19. Затова зависи от нас да поемем контрол над времето, с което разполагаме – нова рутина, полезни или успокояващи практики вършат чудесна работа в сегашната ситуация.

  • Създайте си мантра.

Техниката идва от НЛП (невролингвистично програмиране) и е ориентирана към измисляне на мантра, която да програмира целия ден. Дори съществува най-подходящо време, когато да си казваме тази мантра: точно преди да се събудим напълно. Например: чуваме алармата си сутрин, но все още не искаме да помръднем – този момент се нарича транс състояние. Може би ще си кажете „О не, поредния ден карантина, искам просто да остана в леглото…“. Мантрата действа на подсъзнателно ниво и трябва да е позитивно формулирана и да е в Аз форма, сегашно време: „Aз съм здрав/a, Аз върша всичко с лекота, Аз мога да оползотворя днешния ден, Чувствам се добре“ и т.н. Нашето тяло ще се вслуша с тази мантра, защото то постоянно „подслушва“ нашите мисли и реагира според тях.

И една последна тайна относно тези методи – те ще проработят само, ако бъдат прилагани и практикувани. Само приложени ще дадат резултата, който очаквате! Затова ги изпробвайте и се уверете сами.

С любов,

Александрина.

Категории: Полезно