fbpx

Преди големи решения, но и в ежедневието, многократно сме измъчвани от вътрешни конфликти и в тези ситуации упражнението „Моят вътрешен отбор“ може да помогне. Какво имам предвид под това? Със сигурност знаете чувството да бъдете водени от вътрешен глас.

„Сега няма време за почивка, децата имат нужда от теб. Трябва да сготвиш и после да подредиш. „

„Няма значение дали съм изтощенa, имам общо 10 задачи, а съм едва на 3тата. Пий едно хапче и главата ще ми мине!“

Всъщност в главата ни рядко има само един глас. Точно както твоята личност е съставена от много различни аспекти, така и в теб има много различни гласове, които изразяват мнението си в голямо разнообразие от ситуации. Затова упражнението Моят вътрешен отбор е полезно за разбиране на това, което се случва вътре в нас и помага да се организираме по-успешно.

1. Формулирай своя проблем

Какво ви е в ума в момента? От какво си недоволен? За кое се колебаеш, защото вътрешните ти гласове не могат да се съгласят? В кои ситуации се държиш по различен начин, отколкото би искал? Какво трудно решение трябва да вземеш скоро?

Работя неуморно и това ме изцежда“ Това може да примерна е формулировката на твоя личен проблем . Ако ти е трудно да намериш правилните думи веднага, представи си, че го обясняваш на лайф коуч или психолог. Той или тя те пита защо си дошъл тук и ти изказваш молбата си.

2. Идентифицирай гласовете на своя вътрешен отбор

Представе си, че си свикал среща с вътрешния си отбор и сега седите на дълга маса с всички гласове. Един след друг всеки дава мнението си за вашата ситуация. Вашата цел е да идентифицирате посланията на отделните членове на екипа и да им дадете имена. Запитайте се:

  • Какво се случва в мен в момента в тази ситуация?
  • Какво ме кара да действам по начина, по който действам?
  • Кои вътрешни импулси усещам?

Първият глас може да принадлежи на отслабнала жена на средна възраст, която цял живот е живяла само за другите. Аз я наричам жертвата, защото дълбоко в себе си тя носи архетипа на жертва. Вторият глас може да звучи като висок мъж, който обича да се налага. Името му е боецът. Вероятно и сам/а познаваш последния глас твърде добре. Злото дяволче на рамото ви, което никога не е доволно от вас, колкото и да се стараете.

3. Влезте във вътрешния диалог

Ако имаш чувството, че все още не су чул/a някои гласове, може да се обърнеш към тях съзнателно. Може да седят тихо в ъгъла, защото другите крещящи са те сплашили или просто нямат дума.

  • „Какво мислиш за тази тема, г-н оптимист?“ („Не се тревожи толкова много. Ще измислиш решение“)
  • „Хей, ти свободолюбивия, кажи каквото мислиш.“ („Чувствам се приклещен в това сиво ежедневие“)
  • „Искаш ли и ти да споделиш нещо, г-н егоист?“ („Легни си и се отпусни. Ти си тотално стресиран/a!“)

4. Поемете ролята си на лидер и предприемете действие

Всеки член на твоя личен вътрешен отбор има право да изрази мнението си и да бъде чут от теб. Но това не означава, че трябва да слушаш всеки член.

Колкото и силно да крещят някои гласове, важно е да не се караш с тях. Това, че жертвата може да е най-шумната в главата ви, не означава, че трябва да се държиш като нея.

Отдалечете се психически от членовете на вашия отбор. Те представляват само част от теб в даден момент. Така че помислете два пъти в бъдеще, преди да се наречеш перфекционист. Много по-добре е, ако кажеш: „Има роля на перфекционист в мен“.

Като лидер е твоя отговорност да признаеш пред себе си, че не можеш винаги да си там само за другите. В един момент батериите ти ще се изтощят и вече няма да можеш да помогнеш на никого. Затова намирай време да се погрижиш за себе си, за да си пълноценна и за другите!

Очаквайте още практически упражнения скоро, а междувременно прочетете статията ми с упражнение за личните граници.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/