fbpx

Всички ние искаме автоматично подобряване на настроението понякога. Въпреки че винаги трябва да се стремим да се грижим за себе си и да изградим полезни навици, ето някои неща, които могат да дадат резултат веднага и да намалят нивото на стрес като успокоят ума и тялото ви.

1. Забавете дишането си.

Един от класическите първи признаци на повишена реакция на стрес е ускореното плитко дишане. Много пъти дори не осъзнаваме, че го правим, но е много трудно да запазим спокойствие и отгоре на нещата, когато не получаваме достатъчно кислород. Вдишайте бавно през носа и още по-бавно издишайте през устата. Предизвикайте себе си, за да увеличите продължителността на времето, което прекарвате на всеки дъх и наблюдавайте как коремът ви се разширява, докато оставяте въздуха да ви изпълва истински.

2. Потърсете нещо или някой, който ви разсмива.

Смехът е толкова мощно средство за облекчаване на стреса, че дори е включен в груповите лечения за подкрепа на рака. Физическият процес на смях може да намали кръвното налягане, а също така ще ви даде психическа почивка, която може да бъде спасителен пояс по време на стрес. Не сте ли се смяли от известно време? Направете го и непременно ще усетите подобряване на настроението. Може да се изненадате от предимствата му, дори ако в началото се чувства малко принудени да се смеете.

3. Подхранете сетивата си.

Една от причините ароматерапията да бъде полезна е, че новите миризми стимулират различни части на мозъка ни и имат силата да ни вдъхновят, енергизират или отпуснат. Миризмите също са тясно свързани със спомените, така че можете да го използвате в своя полза, като например, когато канелата ви отведе в щастливи спомени за сладките на баба ви.

4. Прегърнете някого, когото обичате.

Има причина, поради която прегръщането и гушкането са станали толкова често срещан начин за изразяване на привързаност в различни култури: усещането е приятно и успокояващо. И има доказателства, че особено ако част от това, което ви е влошавало настроението, е имало междуличностен характер, тогава прегръщането може да ви помогне да повишите настроението си още повече.

5. Постигнете едно малко нещо.

Понякога част от чувството на напрежение идва от там, че имаме толкова много работа, че все едно никога няма да постигнем забележим напредък. Ако това са задачи, които ви карат да се стресирате, изберете едно малко, конкретно нещо, което да свършите. Нуждаете се от допълнителна помощ? Опитайте 5-минутното правило.

А ето тук може да прочетете и част 2 с още пет техники!

С любов,
Алекс 

❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/