fbpx

Да, настроението ни е променливо от външната среда, но ние също можем да му въздействаме. Първа част вижте тук, а сега е време за още 5 начина за подобряване на настроението.

6. Помогнете на някого.

Доказано е, че помагането на други хора създава настроение. Въпреки че да правиш нещо за някой друг може да е последното нещо, което искаш да поемеш, когато ти самия не се чувстваш добре, извършването на обикновен акт на доброта може да помогне да се поставят нещата в перспектива и да се почувстваш свързан с другия човек това да намели неприятните емоции. Проучване от Питсбърг установява например, че се наблюдава повишена активност в двата мозъчни „центъра за награди“ при хора, решили да помогнат на приятел. При тях има и намалена активност в три други зони, които дават сигнали на тялото, че се нуждае от физически отговор на стрес. Понякога това става с повишаване на кръвното налягане или възпалителен процес. Тоест като помагаме на другите, същевременно помагаме и на себе си.

7. Запишете чувствата си.

Назоваването на емоциите ви може да улесни справянето с тях и да помогне за подобряване на настроението. Това е една от причините да ни олеква, когато се доверим на и споделим с някого нещата, които преживяваме. Но дори и да не ангажирате никой друг, просто „говорете“ за чувствата си, като им сложите етикет (например чувствам умора, напрежение, страх, тъга и т.н.) – може да ви накара да видите нещата по-ясно и да смекчите силата на негативното преживяване.

8. Изразявайте благодарност.

Дори да чувствате, че Вселената не е на ваша страна в момента, благодарността може да подобри емоционалното ви състояние. Поради това, може смело да призовете чувства на благодарност. Когато се чувствате разстроени от това, което ви се случва в живота, макар това да е трудно. Но внимавайте – благодарността не означава, че се радвате, че всичко лошо в живота ви се е случило. Вместо това става въпрос за желание да видите целия си живот и да осъзнаете, че може да има красота и сила дори в несъвършенствата. Както всеки лош ден, той отминава, за да ни направи по-силни и устойчиви като хора.

9. Визуализирайте вашето безопасно място.

Ако вашата централна нервна система се чувства като застрашена, може да е трудно да убедите тялото си, че трябва да се отпусне. Един потенциален начин да направите това е да визуализирате място, на което бихте се чувствали безопасно и успокояващо, дори ако това е фантастично място. Например, моят зъболекар в Германия ме успокояваше преди за започне работа с това да си визуализирам морски бряг на екзотичен остров, което действително намаляваше донякъде болката. Ако можете да затворите очи и да се поставите там психически, успокоявайки ума си, тялото ви може да последва примера.

10. Излезте на чист въздух, сред природа и слънчева светлина.

Излизането навън – дори само за пет минути разходка – може да ви помогне да натиснете бутона за психична пауза и почивка. За хората, които страдат от сезонния подтип на депресията – известен също като сезонно афективно разстройство – получаването на достатъчно дневна светлина е от решаващо значение (витамин Д също). Но дори това да не се отнася за вас, малко слънчева светлина и чести разходки доказано осигуряват повдигане на настроението. А зеленината – дори да е под формата на стайно растение има положителен емоционален ефект.

С любов,
Алекс 

❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/