fbpx

Биография на Юнг

Карл Густав Юнг е роден на 26 юли 1875 г. в Кесвил, Швейцария. Син на пастор, Юнг е единственото оцеляло от четири деца. Майката на Юнг се е борела с депресия и често е отсъствала от дома му, докато семейството се мести в Базел, когато Юнг беше на четири години.
Юнг си спомня, че като дете е предпочитал да бъде в изолация и се е чувствал най-щастлив, когато е сам.

Невротични припадъци

През 1887 г., на 12г. Карл Густав Юнг е хвърлен на земята от съученик и изпада в безсъзнание. В резултат на този инцидент Юнг започва да страда от невротични припадъци. Шест месеца Юнг остава вкъщи и лекарите се страхуват, че страда от епилепсия. Един ден Юнг чува баща си да говори с някого как се страхува, че Карл никога няма да може да се издържа сам. От този ден нататък Юнг решава да насочи вниманието си към ученето. Преди да се върне към обучението си, Юнг все още страда от припадъци, но в крайна сметка той успява да преодолее проблема си и да се върне на училище.

Следване в университета

През 1895 г. Карл Густав Юнг учи медицина в университета в Базел. Един ден Юнг открива книга за спиритуалистичните феномени. Юнг толкова се заинтригувал от темата и психиатрията, че през последните месеци от обучението си превключил вниманието си от медицина към психиатрия. За него психиатрията е перфектната комбинация от медицина и духовност. През 1902 г. Юнг завършва докторската си дисертация „Върху психологията и патологията на така наречените окултни феномени“ и завършва медицина.

Карл Густав Юнг, психоанализа, психиатрия, психология, психолог
Карл Густав Юнг като млад

Архетипите на Карл Густав Юнг

Подобно на Фройд, Карл Юнг вярва, че човешката психика се състои от три части, въпреки че неговата концепция е малко по-различна от тази на Фройд (Aз, То, Свръх-Аз). Юнг вярва, че психиката може да бъде разделена на егото, колективното несъзнавано и личното несъзнавано. Юнг твърди, че егото е репрезентация на съзнателния ум, колективното несъзнавано съдържа преживявания и информация, които всички ние споделяме като вид (форма на психологическо наследство). От своя страна, личното несъзнавано съдържа спомени, както налични, така и потиснати.


Юнг твърди, че архетипите или първичните образи, отразяващи общи модели. Те съществуват в колективното несъзнавано и помагат да се организира как човек преживява определени неща. Те не са научени, а по-скоро са наследствени, универсални и вродени. Архетиповете могат да се комбинират и припокриват и въпреки че няма ограничение за броя на архетипите, Юнг признава четири от първостепенно значение:

Азът

Този архетип представлява обединението на съзнателното и несъзнаваното и е символ на стремеж към единство и цялостност. Това се случва чрез индивидуализация, когато всяка част от личността на индивида се изразява еднакво и индивидът има по-балансирана психика. Азът често се представя в сънищата като кръг, мандала или квадрат.

Сянката

Този архетип се състои от инстинкти по отношение на живота и секса и се състои от слабости, желания, недостатъци и потиснати идеи. Архетипът на сянката е част от подсъзнателния ум и може да представлява неизвестното, хаоса и ескейпизма. Сянката може да се появи в сънищата като змия, дракон, демон или всяка друга тъмна, екзотична или дива фигура.

Анима и Анимус

В мъжката психика анимата е женски образ, а в женската психика Анимусът е мъжки образ. Когато анимата и анимусът се комбинират, това се нарича „сизигия“. Сизигията създава цялост и един очевиден пример за сизигия е, когато двама души са решили, че са сродни души, като по този начин съчетават Анимата и Анимуса. Сизигия е известна още като божествената двойка и представлява цялост, обединение и усещане за завършеност. Поради тази причина Анимата и Анимусът са представителни за „истинското Аз“ на човека и са основен източник на комуникация с колективното несъзнавано.

Личност (Персона)

Това е начинът, по който човек се представя пред света. Личността предпазва егото от негативни образи и може да се появи в сънищата, интуиция и много други различни форми. Персоната е представяне на многото маски, които човек слага при групово поведение.

Препоръчани книги

Карл Юнг се счита за основател на аналитичната психология, която подхожда към психоанализата чрез разбиране на несъзнаваното и желанието на индивида да стане цялостен. Идеите на Юнг за екстраверсията, интровертността, сънищата и символите продължават да са изключително влиятелни за психотерапията и разбирането на психологията на личността.

Ако искате да прочетете още за живота на Карл Густав Юнг, препоръчвам ви следните книги:

К.Г. Юнг Автобиография: Спомени, сънища, размисли“ от Аниела Яфе, Сиела.

Човекът и неговите символи“ от К.Г Юнг, Леге Артис.

Червената книга“ от К.Г Юнг, Изток-Запад.

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/