fbpx

В западните държави коучингът е утвърден начин за постигане на цели – от бизнес коучинг, здравен коучинг до занимаващия се с индивидуални клиенти лайф и личен коучинг. Лайф коучът може не само да ви предизвика да откриете онова, което искате от живота, а и да ви помогне да съставите план за действие. Не е тайна, че коучингът черпи своите ресурси от психологията, като модифицира теорията през практическата приложимост, така че ще откриете много допирни точки между коучингът и психологията. Без повече въведение, ето и 12 причини да потърсите услугите на лайф коуч:

 1. Конфликти с партньора и в семейството – много често ни се случва да преживяваме своеобразни кризи в семейството и с близките си хора – конфликтни ситуации, които ни изкарват от равновесие и ни обезкуражават и объркват. Чрез лайф коучингът може да осъзнаете как действате вие или партньора в ежедневието (много често действаме несъзнателно на автопилот) , кое провокира скандали и недоволство и как най-добре да разрешаваме и преодоляваме възникнали конфликти.
 1. Имате ограничаващи вярвания – това са вярвания с различен произход (семейство, култура, приятели, житейски опит и др.) които ни пречат да оползотворим потенциала си. Например ограничаващо вярване е да си мислите, че не можете да направите нещо, защото сте „прекалено млади, неопитни, не сте готови, в еди коя си държава сте“ или „какво ли ще си кажат другите, нямам пари, нямам време, нямам ресурси и подкрепа“. Навиваме си на пръста какво ли не, търсим потвърждение и постепенно това се превръща във вярване, с което се асоциираме и което силно ни ограничава. Всеки един от нас ги има на даден етап от живота, но първа стъпка към преодоляването им е да ги осъзнаем и да предприемем противодействие, за да ги изчистим!
 1. Чувствате се изгубени – нещото, в което специалистите по лайф коучинг са добри е това да помагат на хора, в моментите когато се чувстват изгубени и объркани. Ако е настъпил момент, в който не знаете какво искате и кой сте всъщност, добра идея е да се консултирате с лайф коуч, за да погледнете живота си от нова перспектива.
 1. Съмнявате се в себе си – един лайф коуч умее да дава яснота и да разсейва съмненията. В много от случаите, дълбоко в себе си, самите вие сте наясно какво искате, но светът наоколо ви обърква и замъглява вътрешния глас с всекидневните задачи и изреченията „трябва да…“, „да, но първо се налага….“, „сега не е моментът“ и т.н.
 1. Имате визия, но не и ясен план – има и ситуации, когато имате цел и визия, но никаква ясна посока накъде да поемете от тук нататък. Лайф коучингът помага в изготвянето на план за действие и подкрепя клиентите в придържането към този план.
 1. Искате да смените професията – ако сте уморени от ежедневната си работа, тя вече не ви носи удовлетворение и чувствате, че сте готови за ново предизвикателство, лайф коучът ще ви вдъхне увереност и подкрепа, за да направите нужната крачка към промяната!
 1. Имате склонност към забравяне – забравяте да вземете важни документи от работа, изпускате крайни срокове и сте под напрежение заради това? Лайф коучингът е чудесен начин да осъзнаете отговорността си и да се придържате към задълженията и мечтите си.
 1. Липсва ви мотивация – ако искате някой, който ви държи отговорен за вашите действия, защото страдате от липса на мотивация, онлайн коучингът може да свърши чудеса. Не само ще имате някой, който ви мотивира, но и този човек ще ви кара да повишите личната си отговорност за живота ви.
 1. Отлагате…постоянно – прокрастинацията (от английски procrastination – задържане, отлагане) е склонността към постоянно „отлагане за после“ на неприятните мисли, дела, задачи. По този начин ставаме неефективни и непостоянни, а постигането на мечтите и целите изисква дисциплина и постоянство! Лайф коуч може да ви помогне да смените неефективните модели на мислене и поведение и да сложите край на навика за постоянно отлагане на важните неща.
 1. Нямате време за губене – нека го признаем, днешния модерен свят е забързан, понякога хаотичен и не чака никого. Губенето на време означава, че хабим нашия най-ценен ресурс (след здравето може би) – нашето време. Работата с лайф коуч ще ви спести време с подходящи за вас решения и като резултат ще достигнете целите си по-бързо.
 1. Податливи сте на стрес – ако сте някой, който много лесно се поддава на стрес и фрустрация, опитите да постигнете всичко сами ще усили тези неприятни усещания. Ще си спестите много ценна енергия и ще се предпазите от т.нар. прегряване или burn-out ако работите с лайф коуч, който ви подкрепя в постигането на целите ви, като същевременно ви предложи и подходящи упражнения и техники за релаксиране.
 1. Липса на самочувствие – едно от големите предимства от работата с лайф коуч е повишаването на вашето самочувствие. Лайф коучът е на ваша страна, работи за усъвършенстване на фините ви настройки и нагласи в живота, себеутвърждаването и поемането на рискове, които ви носят така желаното удовлетворение от живота.

За повече информация и въпроси може да се свържете с мен на моята facebook страница: https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

В моя инстаграм профил: https://www.instagram.com/personal.coach.alex/

и на тел: 0879260908

С любов,

Александрина.

Категории: Coaching