fbpx

Част 1 с първите 12 житейски уроци може да прочетете тук.

13. Овладейте самодисциплината

Опитвам се да се сетя за неща, които могат да бъдат постигнати без самодисциплина и не можах да измисля нищо. Буквално всяка по-голяма цел в живота изисква самодисциплина – влизане във форма, здравословно хранене, повишение на работното място или писане на публикация в блог (очевидно, ха-ха), дори създаване на семейство. По принцип за всичко, което включва завършване на нещата, се нуждаете от самодисциплина, така че работете върху своята.

14. Бъдете благодарни за това, което имате

Винаги искаме да имаме още и още, а междувременно забравяме какво имаме. Имаме жизненоважни органи, които ни поддържат живи всеки ден. Имаме приятели и любими хора, с които да споделим този живот. Разполагаме с храна за ядене, място за спане, интернет, за да се свързваме с тези, за които ни е грижа, но не са близо до нас. Честно казано вече имаме достатъчно и това е един от най-ценните за усвояване житейски уроци.

15. Създавайте приятни ритуали и им се наслаждавайте

Дори прости неща като свежа маска на лицето или вземане на душ преди лягане могат да се считат за ритуали. Каквото и да ви кара да се чувствате добре и спокойни. Защото в наши дни стресът може да бъде неизбежен понякога, но трябва да се опитаме да създадем ритуали, които да ни помогнат да се отпуснем след дълъг ден.

16. (Започнете да) Четете книги

Беше лятото преди последната година в гимназията, когато открих любовта си към книгите. Разбрах, че романите, които трябваше да прочетем за училище („Тютюн“, „Железният светилник“), лежат вкъщи, хванах един и започнах да чета. Това не означава, че не съм излизалa по това време, просто си намерих друго хоби, което ми хареса. Оттогава се опитвам да чета всеки ден. Понякога съм в настроение за фантастика. Друг път харесвам автобиографии или книги за психология или всякакъв друг вид нехудожествена литература. Четенето не само насърчава въображението, то освобождава стреса, успокоява ви и въпреки това обогатява речника ви и ви дава теми за разговор с другите.

17. Посещавайте ново място всяка година

За тези от нас, които са запалени пътешественици, разбира се, препоръката е да посетят колкото се може повече нови или вече любими места. Но поне едно ново място годишно е задължително за мен, а тази година беше Италия ❤️. Беше любов от пръв поглед и определено ще се върна там! Както и да е, пътуването ви зарежда и ви позволява да зърнете как живеят хората в чужда страна, което поне аз намирам за много интересно. Така че пътувайте, изследвайте и се вдъхновявайте!

18. Не купувайте неща, защото са модерни

Специфичното за тенденциите е, че те идват и си отиват много бързо. Ето защо отдавна спрях да се съобразявам с последните тенденции. Например, получих моя iPhone 6 като коледен подарък през 2014 г. През 2019-та той все още работи, има почти същата функционалност като най-новия, служи достатъчно добре на предназначението си, така че защо да си купувам новия? И дори не ме карайте да започвам с дрехи или грим! Всеки момент има толкова много тенденции, че е невъзможно да се следи всичко, камо ли да се купува всеки нов продукт. На кого му пука дали чантата ви е на две години, дали якето ви е от 2015 г., ако нямате най-новия лак или прическа? Е, на мен лично не.

19. Пуснете миналото

Каквото и да е било миналото ви, добро или лошо, него вече го няма. Единствената посока на живота е напред и не бива да губите ценното си време, обсебвайки се по нещо, което се е случило преди много време, и да мислите за сценарии за това какво щеше да бъде, ако бяхте направили или казали нещо различно. Вдигнете глава, поучете се от минали грешки и продължете напред.

20. Обичайте решенията си

Не позволявайте на никого да контролира вашите решения, защото вие живеете с последствията от тях. Толкова е просто. Приемайте толкова съвети, колкото желаете, но крайното решение трябва да бъде ваше. Не е нужно да се оправдавате как и с кого предпочитате да прекарвате времето си, каква кариера избирате да преследвате, къде избирате да живеете и как изглеждате. Вашите ежедневни решения допринасят за качеството на живота ви и ви носят уникални житейски уроци. Обичайте всяко едно от тях.

21. Прощавайте лесно

Не е здравословно да държите злоба срещу някого, да бъдете лесно разочаровани или да оставяте всяка обида или забавен поглед да ви стигне до вас. Мислех, че като се държа обидено, другият човек ще разбере как ме е накарал да се чувствам. Исках да се извиняват и да ми обещават, че повече няма да ме наранят. Нямам предвид да позволиш на другите да се отнасят с теб непочтено, а да избираш битките си мъдро. Истината е, че вие ​​не наказвате никого, освен себе си. Колкото по-рано простите и забравите, толкова по-добре ще се почувствате.

22. Следете финансите си

Това е един от неизбежните житейски уроци, които трябва да научим. Когато бях на 17-18 години, живях година и нещо сама във Варна. Леля ми ме посъветва да направя месечен бюджет с моите приходи и разходи, за да видя колко пари ми трябват за един месец. Тогава мислех, че това е изморителна и скучна задача, но с напредването на възрастта започнах да водя финансов дневник, което е толкова полезно. Правя няколко колони за различни разходи като излизане, храна, дрехи и т.н. и още една за това, което идва в джоба ми всеки месец. Казвам ви, това е толкова добър навик. Той ви дава общ преглед на това колко всъщност харчите, а не колко смятате, че сте похарчили, защото числата никога не лъжат.

23. Научете се да готвите

В началото може да не е нещо сложно. Проста супа или любима салата. В моя случай първите неща, които научих как да приготвя, бяха, мисля, пилешка пържола с картофи и омлет със зеленчуци. Готвенето е поне за мен релаксираща дейност и най-важното е, че можете да контролирате съставките, с които се храните. Напоследък ям много навън, но разбрах, че по този начин не знам какво точно влагам в тялото си. Не на последно място, ако можете, винаги избирайте пълноценна и прясна храна пред преработена храна.

24. Ако се тревожите за нещо, дръжте умът си зает

С нещо друго, разбира се. Има дори вид терапия, която да ви държи заети с цел намаляване на нивата на стрес и тревожност – трудова терапия. Тя се базира на факта, че човешкият ум не може да мисли за две неща едновременно, понякога можете да превключвате между мислите бързо (здравей, мултитаскинг), но в крайна сметка умът се концентрира върху една мисъл всеки момент. Ако нещо ви тревожи, идете разсейте този ваш мозък с книга, филм, задача, която трябва да свършите и т.н.

25. Погледнете на живота през очите на дете

Децата са склонни да изследват света с вълнение, но ние, възрастните, понякога забравяме, че някога и ние сме били нови в този свят. Имаме толкова житейски уроци да учим от тях! От време на време си спомнете какво е било, когато сте били дете. Колко вълнуващо може да бъде неизвестното, колко опасни и рискови неща се оказват най-големите приключения. Общувайте с деца, ако имате възможност и оставете тяхната невинност и блясък да събудят вътрешното ви дете. И да, не приемайте нищо твърде сериозно. Тук сме за малко, нека се забавляваме!

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/Personal.Coach.Vasileva

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/lifecoach.alex/