fbpx

Днес ви предлагам няколко ефективни начина да си създадете спокойствие сред хаоса, който ни заобикаля. Толкова много хора се борят със стрес, безпокойство, преобладавaщи в тези хаотични времена. Ние скърбим като колектив по много начини, докато едновременно се справяме с промените и хаоса в личния си живот.

Опитваме се да създадем нови навици, нови начини на съществуване, нови начини на живот. Нашата симпатикова нервна система е стимулирана и свръхактивна. Въпреки това, ако не знаете как да излезете за въздух в настоящия момент, целият стрес може да ви задържи в този отговор „борба или бягство“ (fight or flight), което води до изтощение на надбъбречната жлеза. Това изхабява нервната система, освобождавайки твърде много кортизол, който след това повишава безпокойство, разгражда имунната система и затруднява справянето със стресорите на ежедневието.

Така че когато външният свят се чувства хаотичен, е още по-важно да се създадем по-спокоен вътрешен свят.

Знаете, че спокойствието няма да почука на вратата , когато имаме нужда от него.

Трябва да го създадем. Трябва да се опитаме да създадем и вътрешен мир. Култивирайки спокойствието в живота си, парасимпатиковата нервна система се превръща в двигател и следователно контролира способността на тялото да постигне релаксиращ ефект (дори ако около вас има хаос) и да ви помогне да запазите спокойствие.

Как става това? Започваме като първо вземаме решение, осъзнаваме личните си ежедневни стресори (лични, социални, психически, емоционални и т.н.) и се учим как да приведем стресираните си мозъци и тела в състояние на спокойствие.

1. Минете офлайн.

Започнете деня, без да превъртате или гледате новините. Подарете си поне 20 минути мълчание сутрин, за да поканите спокойствие във вашия ден. Слушането на подкаст или четенето на нещо духовно или позитивно, за да нахраните мозъка си първо нещо сутрин, е по-полезно и по-малко тревожно. Предизвикайте се да прекарвате само един час в социалните медии всеки ден. Помислете за използването на социалните медии по различен начин.

Например влезте във Facebook, за да получите вдъхновение от любимия си блогър и след това излезте. Освен това завършете деня си без новини и изключете wifi през нощта. Ние не сме проектирани за толкова много wifi и син екран. Извадете телефона си от спалнята и инвестирайте в истински будилник. Ще спите по-добре. И когато спите по-добре, всичко функционира много по-добре.

2. Прочистете мисленето си

Нищо не е по-лесно от негативизма.

Наблюдавайте мислите си и вижте дали те отново и отново минават през тревоги и притеснения. Вижте дали сте склонни към катастрофално мислене. Просто наблюдавайте, без да съдите. Задайте си въпроса „В момента съм в програма за притеснения, чий е гласът?“. След като установите откъде идват тези мисли, тогава си кажете например „Изпращам с любов тази програма (или мисли) обратно, тази програма не ми принадлежи.“ Така че вместо да скачате направо в положителни твърдения, вие състрадателно разплитате чувствата си и стигате до същността на проблема.

След това си кажете: „Добре, в момента се тревожа, какво ми трябва? Какво всъщност предизвиква това?“ или „Какво трябва да си кажа в този момент?“. Свържете се с вътрешната ви майка, която ви подхранва. И един от начините да направите това е като поставите едната ръка върху корема си, а другата върху сърцето си и кажете: „Справяш се чудесно, всичко е наред“ или „В този момент съм в безопасност. И мога да се справя“. Визуализирайте способността си да се справяте с всички неща по спокоен и уверен начин.

3. Приоритизирайте „времето за удоволствие“

Ежедневните списъци със задачи (to-do list) са чудесен начин да си създадем спокойствие сред хаоса. Въпреки това, обикновено в тези списъци има малко или никакво удоволствие по график. Приоритизирайте удоволствието в ежедневния си списък за 5 дни подред и включете нещо, което ги било подхранващо и успокояващо за вас. Тиха чаша чай. Вдъхновяващ подкаст. Молитва. Клас по пилатес. Две минути съзнателно дишане. Дрямка от 15 минути. Медитативна разходка. Четене на списания. Каквото и да чувствате, че трябва да направите.

Вашето „време за удоволствие“ също влиза в ежедневния ви списък със задачи– създава биохимични промени в мозъка, които са толкова полезни за повишаване на серотонина, намаляване на кортизола и хормоните на стреса. Като общество сме склонни да се борим с добавянето на ежедневно удоволствие, защото ни се повтаря, че борбата и упоритата работа са възхитителни и ще ви отведат там, където искате да отидете. Точно обратното. Когато не даваме приоритет на удоволствието, го правим по подразбиране, посягаме към захар, алкохол или цигари.

4. Прочистете енергията си

Всеки от нас е енергично същество, ние сме много повече от физическото. Физиката ни казва, че цялата материя се състои от енергия. И като човешки същества телата ни също са изградени от енергия. Следователно можем да вземем енергията на други хора, която може да ни накара да се чувстваме летаргични, болни, сковани и просто не истинското си аз. И може да се случи и обратното. Всеки човек има своя собствена уникална енергия. Това е като когато срещнете за пръв път някого и почувствате, че той или има „добри вибрации“ или „лоши вибрации“. Това е вибрационната енергия, която изпитвате от този човек. Тя може или да подпомага или да пречи на създаването на спокойствие сред хаоса.

Ние също можем да вземем чужда енергия от това, че сме в социалните мрежи постоянно. Когато разберем това, можем да станем отговорни за нашата енергия и да създадем ежедневна. енергийна практика. И един прост начин да направите това е да започнете, като зададете намерението да изчистите енергията си. Задайте намерението и попитайте, „Мили Боже (вселена, каквото и да се чувстваш удобно да използваш), моля, изчисти всяка негативна енергия, която е в мен и около мен сега, която не принадлежи тук и не е за мое най-добро благо.“  Тогава си представете златисто бяла светлина, която идва от върха на главата ви и се измива над вас и през вас.

психично здраве, психолог, спокойствие, спокойствие сред хаоса

5. Свържете се

Намерете начин да се свържете с други хора, които ви подкрепят в посоката, в която искате да вървите. Толкова е важно да се свържете с човечеството и да не се страхувате един от друг. НО е също толкова важно да се обградите с правилните хора. Светът би бил по-добро място с една по-безкористна любов. Това е способността да балансирате вашите собствени нужди, така че да можете да служите в любов, а не в негодувание. Понякога, особено когато се чувстваме самотни или невидими, като отделяме вниманието от себе си и към другите, ние естествено се чувстваме по-добре – сърцата ни омекват. Научно доказано е, че когато сме в услуга на другите, това ни дава по-ярка представа за живота. Именно това може да ни вдъхне спокойствие сред хаоса.

Много хора са наранени, самотни и в нужда. В книгата „Life As a Daymaker: How to Change the World by Simply Making Someone’s Day“ авторът Дейвид Вагнер вдъхновява читателите чрез своята философия „Простите прояви на доброта могат да направят нечий ден и възможни дори да предизвикат ефект на вълни в световен мащаб“. Това е по-скоро се отнася за даване, а не за получаване в живота. Ако искате да откриете положителното в живота или се нуждаете от презареждане на батериите, помислете за начините, по които бихте могли да направите деня на един човек малко по-добър от предишния независимо дали става дума за вкусно ястие за баба и дядо, купуване на кафе за следващия човек от линията, от усмивка и „добро утро“, до просто присъствие, слушане, просто защото, каквато и степен на обслужване да чувствате, че сте призвани да направите, голямо или малък – имате въздействие. Вие имате тази сила да промените живота на някой друг. Всяко предизвикателство е възможност да помогнете на някой друг.

Надявам се, че поне един от тези съвети е резонирал с вас и ще се радвам  да чуя кои съвети ще изпробвате. Също така, всеки има свои собствени ритуали за спокойствие – какво бихте добавили към този списък?

Бъдете здрави и до скоро!

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/

Категории: CoachingПолезно