fbpx

Познавате ли онези моменти, когато пропускате възможности или отказвате оферти и предпочитате да се оттеглите, защото у вас се пораждат твърде много страхове и съмнения? В тези моменти вашите вътрешни блокажи вероятно влизат в действие. Те оказват голямо влияние върху това как мислим, чувстваме и действаме в различни житейски ситуации. И за разлика от блокадите по пътя, такива вътрешни блокади не са толкова лесни за преборване. Ето защо работата със специалист психолог е препоръчителна.

Какво точно са вътрешни блокажи?

Вътрешните блокажи са вътрешни препятствия, които възникват на базата на страхове и неувереност в себе си. Те ви пречат да се изправите пред определени ситуации и проблеми.

Например, вътрешни блокажи могат да бъдат негативни вярвания като „Не съм достатъчно добър“ или „Не съм привлекателна“. Ако човек не работи над своите вътрешни блокажи, те дори могат да прераснат в хронично катастрофално мислене.

Какво оформя вътрешните блокажи?

Преди да започнете работа върху преодоляването им, трябва да разберете откъде произлизат. Ето някои от най-честите неща, които ги оформят:

1. Травми от детството

Много вътрешни блокади възникват през първите години от живота. Това е така, защото детството е време, когато сме много чувствителни към външни влияния. Отношението на околните към нас често прераства в начина, по който ние гледаме на света и възприемаме себе си. Например ако родителите ви са отделяли малко време за вас като дете и често са ви създавали чувството, че досаждате, тогава може да се окаже, че се чувствате излишни по-късно в живота и избягвате социалните контакти.

2. Потиснати чувства

Непреработените негативни преживявания, като смърт на любим човек, също могат да предизвикат вътрешни блокажи. Може да се случи емоциите, свързани със събитието по това време, да не бъдат добре обработени, защото може би са били твърде интензивни или завладяващи. В резултат на това може да е настъпило потискане, за да се поддържа психическа и емоционална стабилност. Като си спомним събитието, тези емоции могат да изплуват отново и да се появят като вътрешни блокажи.

3. Мисловни изкривявания

По-късните преживявания в живота също могат да насърчат развитието на вътрешни блокажи. Например една неуспешна връзка може да предизвика у вас убеждението, че „аз не заслужавам любов“ или „не съм подходящ/a за връзка“. В резултат на това хората, които вече са несигурни в себе си, могат да придадат на тези мисли повече тежест, отколкото заслужават. Те си ги повтарят вътрешно и понякога дори търсят доказателство за истинността на мисълта.

вътрешни блокажи

Как да се справим?

  • Себерефлексия

Ако не сте изпробвали себерефлексията, в тази статия може да откриете полезни въпроси свързани с нея. Отделете малко време и помислете за ситуации, които са били трудни за вас. Моменти, когато сте се чувствали много предизвикани, когато сте били уплашени или когато сте искали да избягате. И след това се запитайте какви негативни мисли и чувства сте изпитвали отново и отново в тези ситуации – от там произтичат вътрешните блокади.

  • Преформулиране

Опитайте да преформулирате негативните убеждения в положителни, полезни вярвания. За всяка своя негативна мисъл формулирайте положителна. Например „Не съм достатъчно добър за работата си“ се превръща в „Мога да използвам творческите си идеи за напредък в професионални проекти“. Или „Аз съм недостоен за любов“ може да се превърне в „Аз съм хумористичен човек и приятелите ми ме обичат за това“. Направете това с всичките си негативни мисли.

  • Замислете се за вярванията си

Какви са вашите вътрешни убеждения? В какво вярвате за света, за околните, за себе си? Предизвикайте се и напишете 3 неща, които са ваши твърди виждания и не подлежат на съмнение. Опитайте също да поставите под въпрос светогледа зад вашите мисли. Кога човек е обичан? Как определяте „достатъчно добър“? Какво за вас е достатъчно добър живот и т.н.

С любов,

Алекс ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook:  https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/