fbpx

Знаете ли, че днешните хора „страдат“ от перфекционизъм с 30% повече от предишни поколения? Перфеционизмът е нож с две остриета. От една страна, може да ви мотивира да се представяте на високо ниво и да вършите висококачествена работа. От друга страна, може да ви причини ненужно безпокойство и да ви пречи. Какво е позитивен и негативен перфекционизъм? Какви мерки или практики можете да използвате, за да контролирате своя перфекционизъм?

Ако сте перфекционист, вие най-вероятно:

Може да изпитвате перфекционизъм, ако:

  • изпитвате чувство на провал всеки път, когато нещо не е „перфектно“ според вашите критерии
  • отлагате редовно – може да се съпротивлявате да започнете задача, защото се страхувате, че няма да можете да я завършите перфектно
  • не можете да се отпуснете и да споделите вашите мисли и чувства
  • ставате много контролиращи в личните и професионалните си отношения
  • обсебени сте от правила, списъци и работа

Добрата страна на перфекционизма

Разбира се, хората с високо проявление на перфекционизъм се стремят да се усъвършенстват постоянно, да предоставят високи резултати на работа. Те се раздават на макс във всяко отношение и изискват наистина много от себе си. Имат високи очаквания както от себе си, така и от другите, което ги кара да се задоволяват само с най-доброто (по техните критерии).

Някои психолози разглеждат перфекционизма като заучена когнитивна схема, по която сме научени да живеем от своите минали преживявания. В някакъв момент сме запаметили усещането, че старанието ни да сме перфектни е било възнаградено и сме постигнали желания успех. Така сме закотвили тази ментална схема да се стремим отново и отново към перфектен резултат на всяка цена. Много хора днес дори се гордеят с тази си черта, смятайки че им носи предимно позитиви както във взаимоотношенията им, така и в кариерен план.

Но възможно ли е този така желан перфекционизъм да има и тъмна страна?

Перфекционизъм – негативните му страни

Психологията е разглеждала перфекционистите до 1980-те като нещо негативно, а днес повечето учени определят два типа: функционален и дисфункционален. Само дисфункционалният се приема за вреден и носещ негативи за човека. Но ако се замислим, има ли наистина перфектно свършена работа или това определение е само субективно усещане?

Именно това субективно усещане за успешно справяне с живота страда при перфекционистите. Те може да решат, че целият им живот и те самите са провал след като нещо не им се е получило. Дори само едно такова поражение се изживява като провал с колосални размери и предизвиква силна негативна емоционална реакция и дори формиране на вътрешни блокажи. За жалост, някои видове родителски стратегии с изключително високи очаквания за постижения формират именно негативен перфекционизъм още от ранна детска възраст.

Тялото също страда от негативните страни на перфекционизма. Едно проучване от Trinity College в Канада показва, че перфекционистите са с 50% по-застрашение от преждевременна смърт. Причината за това е хроничният стрес, с който живеят хората с негативен перфекционизъм, притесненията около представянето им, както и напрягането на всяка цена за постигане на дадена цел. Това води до постоянно повишени нива на кортизол, хормон на стреса, в кръвта, което повишава кръвното налягане и риска а сърдечно-съдови болести.

Сега може да си кажете „Окей, негативния перфекционизъм е вреден за мен, но мога ли да направя нещо, преди да е прекалено късно?“.

Стратегии за противодействие

Не се доверявайте на първата си реакция.

Като перфекционисти, вие сте по-склонни да размишлявате сте по-скоро склонни към психологически дистрес. Опитайте се, каквато и да е първата ви мисъл, да не й се доверявате, а да помислите какво друго би могло да е вярно освен нея.

Разсейте се

Разсейването е полезно в някои ситуации и борбата с перфекционизма е една от тях. Направете нещо, което е когнитивно поглъщащо, но също така е досадно и не предизвиква безпокойство, като например попълване на отчет за разходите. Често прекарването на само 10 минути за обикновена, но практична задача като тази „прекъсва веригата“ и ви предпазва от зацикляне в негативни мисли.

Идентифицирайте тригърите си

В психологията тригър е всяко нещо, което задейства поведение или емоционална реакция. Научете се да разпознавате кое как ви действа. Разберете какво ви отблъсква. Отбележете ситуацията: къде се намирате, времето от деня и дори кой е наоколо.

С любов,

Александрина ❤️

Намерете ме в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/alexandrina.psychologist

Youtube: https://www.youtube.com/user/alexwasilewa

Instagram: https://www.instagram.com/psychologist.alex/